Social

Ziua Mondială a Solului. Provocări și soluții pentru agricultura din Republica Moldova

Renumitele cernoziomuri din Republica Moldova, considerate multi timp „aurul negru” al țării, sunt afectate grav de eroziune din cauza utilizării intensive și a contaminării chimice. Toți acești factori duc și la intensificarea procesului de deșertificare. Este și cazul solurilor din zona Bălți, care se numără printre cele mai fertile soluri din lume, fiind chiar protejate de UNESCO. Însă exploatarea excesivă de peste 150 de ani, alături de utilizarea pesticidelor și a altor poluanți în perioada sovietică, a dus la pierderea unor calități esențiale.

Imagine Simbol
Sursa: Imagine Simbol

„Noi avem o treime din soluri care sunt afectate de un anumit grad de erodare. Deci, dacă vorbim, în jur de 20% sunt terenuri slab erodate, în jur de 9% mediu erodate și aproximativ 5% puternic erodate, după ultimele estimări”, a declarat expertul FAO în utilizarea terenurilor, Iurie Bejan, la emisiunea „Bună Dimineața” de la Moldova 1.

Schimbările climatice agravează situația. Temperaturile medii crescute și perioadele lungi fără precipitații contribuie la procesul de deșertificare, care afectează în special sudul țării.

„Procesul de eroziune este unul prezent pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, s-a modificat și caracterul precipitațiilor, în perioadă caldă a anului, avem deja perioade de două luni fără precipitații. Toate acestea intensifică procesul de deșertificare și noi îl avem prezent, din păcate, nu numai în sudul republicii, dar ocazional și în alte regiuni”, a adăugat expertul.

Pentru a contracara aceste efecte este important să fie promovată agricultura inteligentă și să fie utilizate sustenabil resursele de apă, inclusiv construirea de iazuri pentru colectarea apelor pluviale.

„Terenurile trebuie utilizate corespunzător, să dispună de diferite amenajări anti-erozionale, vorbim de fâșii forestiere de protecție, găsirea altor surse de apă pentru irigare. Și aici vorbim de așa o oportunitate cum sunt apele pluviale”.

În acest context, Ministerul Agriculturii impune fermierilor care solicită subvenții să efectueze studii pedologice și să participe la instruiri privind tehnicile moderne de cultivare. De asemenea, proiectele de reabilitare a sistemelor de irigare, susținute de parteneri externi, oferă o perspectivă de redresare pe termen lung. Anul acesta, Ministerul Agriculturii și Industriei a anunțat, în premieră, granturi pentru fermieri de până la 10 mii de dolari pentru investiții în tehnologii și soluții sustenabile de protecție a solului. Agricultorii pot depune dosarele până pe 31 decembrie 2024.

Amintim că Uniunea Internațională a Științelor Solului, în decembrie 2002, a propus ca 5 decembrie să fie Ziua Mondială a Solului. În decembrie 2013, la cea de-a 68-a Adunare a Națiunilor Unite, ziua de 5 decembrie a fost declarată oficial. În anul următor, 2014, a fost marcată prima sărbătoare oficială a evenimentului pe 5 decembrie.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult