Economic

Proiectul Legii bugetului pentru anul 2025, votat în prima lectură

După ce ieri a fost aprobat de Guvern, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2025 a fost votat astăzi în prima lectură de Parlament. Potrivit documentului prezentat de ministra Finanțelor, Victoria Belous, salariile angajaților din sistemul medical vor crește cu 15 la sută, iar ale profesorilor urmează să fie mai mari cu 9 la sută.

*Alocațiile pentru protecția socială a populației vor constitui peste 20,7 miliarde de lei, ceea ce constituie 24,3 la sută din cheltuielile bugetului de stat. Astfel, indemnizația unică pentru creșterea copilului va ajunge la 21 350 de lei. Ponderea cheltuielilor din bugetul de stat destinate sectorului învățământului este de 23 la sută, iar pentru domeniul economiei constituie aproape 11 la sută. Pentru agricultură sunt destinate 3,1 miliarde de lei, iar pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii – 176 de milioane de lei.

„Deficitul bugetar, în ultimii trei ani, este în descreștere: în 2022, a fost de circa 5,7% din PIB, în 2024 - 4,7%, iar în 2025 va fi de doar 4 la sută. În plus, Guvernul și-a asumat că, în anii viitori, deficitul se va reduce de la an la an, până la 3% în 2027.”

Opoziția a criticat atât prevederile bugetului ce țin de alocările pentru dezvoltarea economiei și sfera socială, cât și prezentarea târzie a documentului pentru consultări publice. Potrivit deputatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Petru Burduja, valoarea împrumuturilor a înregistrat o evoluție alarmantă.

„Dacă să luăm anul 2021, când ați veniți voi. În luna martie 2021, erau 70,9 miliarde. Acum dacă ne uităm în 2027, cum prognozați voi - 167 de miliarde împrumuturi. Fraților, plus 96,1 miliarde la ceea ce a fost în 2021! Despre ce putem să vorbim? Doar să vă lăudăm că sunteți foarte bravo la atras împrumuturi. Sigur că noi nu putem vota acest buget, nemaivorbind de disciplina cronologică, cum a fost prezentat acest buget, pentru că l-ați prezentat tardiv. Înțeleg că el trebuie aprobat până în luna ianuarie. Nici nu se discută”.

Proiectul legii bugetului de stat prevede venituri de 71,5 miliarde de lei, fiind mai mari cu 6,8 la sută, cheltuieli de 85 de miliarde de lei sau mai mari cu peste 4 la sută, iar deficitul va atinge nivelul de 13,9 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 4,1% din PIB.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult