Politic

Raportul anual Promo-LEX relevă necesitatea unor măsuri de consolidare a transparenței decizionale legislative

Necesitatea unor măsuri pentru consolidarea transparenței decizionale, prin publicarea documentelor aferente procesului legislativ, aprobarea planurilor de activitate pentru comisiile parlamentare, utilizarea mecanismelor de control și implementarea eficientă a cheltuielilor publice sunt recomandările unui raport de monitorizare a activității Parlamentului, elaborat de Promo-LEX.

Directorul de program la Promo-LEX, Nicolae Panfil, a declarat în cadrul emisiunii „În Context” că nu toate actele legislative sunt întotdeauna publice. „Parlamentul dispune de instrumente, iar atunci când își planifică proiecte de hotărâre adoptate de Guvern, actorii implicați sunt informați, se pregătesc pentru consultări publice și există mai puțină rezistență în societate față de măsurile care nu sunt înțelese sau discutate suficient. Proiectele de la Guvern care au parcurs etapele de consultare publică sunt de o calitate mult mai bună. Atunci când am vorbit despre lipsa transparenței sau a consultărilor publice, ne-am referit la proiectele de lege înregistrate de deputați, dintre care doar 16% au fost supuse consultărilor publice.”

Expertul Promo-LEX recomandă implicarea actorilor civici în activitatea legislativă. „Formatele de consilii de experți nu ar trebui să înlocuiască consultările largi. Adică, nu ar trebui să avem așteptări incorecte față de acest instrument de lucru, iar cele mai problematice legi sunt cele care nu au trecut prin filtrul consultărilor publice. Au existat mai multe momente în care societatea civilă a reacționat. Anul trecut, au fost create consilii de experți pentru șapte din 11 comisii. Se pare că există anumite rezerve în rândul specialiștilor din anumite domenii care ar dori să se implice, deoarece activitatea este voluntară.”

Fostul ministru Răzvan Cotovelea a declarat în cadrul emisiunii „În Context” că actualul Legislativ are, în primul rând, o dinamică și un spirit european. „Nu este ușor să începi negocierile de aderare la Uniunea Europeană, dar se vede spiritul și ambiția momentului. Se observă că sunt mulți membri ai Parlamentului care își doresc să își aducă contribuția, iar acest lucru este benefic atât pentru procesul de aderare a Republicii Moldova, cât și pentru reformele care vor fi implementate. Este esențial ca instituțiile unui stat european să funcționeze în mod permanent.”

Raportul anual „Monitorizarea activității Parlamentului de legislatura a XI-a, august 2023 – iulie 2024” a fost lansat luni, abordând progresul și lacunele în activitatea Parlamentului, precum și recomandările pentru îmbunătățirea procesului legislativ. Evenimentul a subliniat rolul integrării europene și responsabilitatea legislativului de a adopta legi conforme cu standardele UE și de a asigura o guvernare transparentă. Studiul analizează cinci dimensiuni esențiale: respectarea procedurii legislative, activitatea comisiilor parlamentare permanente, controlul parlamentar, comunicarea cu cetățenii și gestionarea bugetului instituției.

Citește mai mult