Salarii mici, responsabilități mari: sindicatele din sănătate cer majorări salariale de 30% pentru medici
Medicii susțin că salariile pe care le primesc sunt destul de mici raportat la anii și costurile pentru studii, dar și responsabilitatea pentru fiecare pacient. Chiar dacă autoritățile au anunțat majorări între 15 și 18 la sută, lucrătorii medicali spun că salariile nu acoperă cheltuielile pentru viață și întreținerea familiilor. Mai mult, sindicatele din domeniu susțin că au înaintat noi propuneri comisiilor parlamentare de profil, pentru a revedea majorările incluse în proiectul bugetului pentru anul viitor, care deja a fost votat în prima lectură. Confederația Sindicală susține că majorarea pentru angajații din domeniul medical ar trebui să fie de 30%.
Salariile medicilor vor crește, însă nu în aceeași măsură pentru toți angajații din sistemul medical. Potrivit sindicatelor din domeniu, cei finanțați de la bugetul de stat vor primi lefuri mai mari cu 18 la sută, iar cei plătiți din fondurile obligatorii de asistență medicală vor primi salarii mai mari cu 15 la sută.
„Scopul este ca să fie asigurat un echilibru, pentru că fac același lucru, indiferent de sursa de finanțare. Propunerile care au fost înaintate de CNSM se refereau la faptul ca și valoarea de referință și salariile personalului medical finanțat din FOAM să fie majorate cu 30 la sută”, a subliniat Sergiu Sainciuc, vicepreședintele sindicatelor.
Angajații din sistemul medical salută majorările, dar spun că acestea nu sunt suficiente raportat la anii și costurile pentru studii, dar și responsabilitatea pentru fiecare viață.
„Orice majorare de salariu este un lucru salutar. Sunt lucrători care locuiesc la gazdă, achită credite, se deplasează, și este evident că aceste 15 procente promise nu satisfac necesitățile care sunt, dar la moment, reieșind din posibilitățile pe care le oferă bugetul, asta e”, a menționat Galina Corcea, neurolog.
Alexandru Anghel este anesteziolog de profesie. Are o vechime de muncă de peste 40 de ani, dintre care 28 i-a dedicat profesiei în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie. Medicul spune că actualele lefuri nu mai acoperă cheltuielile de viață, în special pentru tinerii specialiști.
*„Mie îmi ajunge din cauza că eu am activat pe parcursul a 43 de ani și, încetișor, încetișor, m-am deprins cu ceea ce am, dar tinerilor nu le ajunge. 15% la moment, sau poate 20% eu socot ar fi echilibrul care ne-ar permite să ne înțeleagă societatea și noi să înțelegem societatea, pentru că pensionarii trăiesc mult mai rău”, a spus Alexandru Anghel, anesteziolog.
„Dacă motivația este puțină, atunci omul prestând servicii medicale se gândește cum să asigure familia și asta este destul de complicat. Dar, pas cu pas, creșterea salariilor merge și suntem mulțumiți măcar cu atât. Cu toate că nu ne putem compara și angajații noștri văd ce salarii sunt peste Prut și ce salarii sunt la noi, asta influențează asupra exodului angajaților din instituțiile medicale”, a remarcat Vasile Gusacin, contabil.
Confederația Națională a Sindicatelor spune că nu va ceda și va încerca să convingă autoritățile să accepte o majorare mai mare decât cea inclusă în proiectul legii bugetului pentru 2025, votat în prima lectură. În sistemul medical din țară activează 64 de mii de persoane.