Social

Expert: Este necesar să depunem eforturi pentru consolidarea drepturilor persoanelor din grupurile vulnerabile

Drepturile omului în Republica Moldova trebuie să devină o prioritate, iar pentru a le proteja, este necesar să se adopte două măsuri: revizuirea constantă a legislației pentru a o alinia la standardele europene și promovarea educației juridice, de la elevi până la adulți. Opinia îi aparține directorului de program „Drepturile Omului” de la CRJM, Daniel Goinic. Expertul susține că în Republica Moldova, la capitolul drepturilor omului, există mai multe carențe, iar cel mai frecvent sunt încălcate drepturile persoanelor din grupurile vulnerabile.

„Ziua internațională a drepturilor omului reafirmă angajamentul fiecăruia de a promova și respecta drepturile și libertățile fundamentale în fiecare zi. Ultimele constatări din raportul de activitate al Ombudsmanului sunt valabile și pentru anul 2024. Voi face referire și la raportul Consiliului pentru egalitate din anul precedent, care subliniază faptul că cele mai discriminate persoane rămân cele din grupurile vulnerabile, ale căror drepturi sunt încălcate cel mai frecvent. Impactul economic, crizele din regiune, inclusiv cele sociale și energetice, continuă să genereze impedimente majore pentru acestea și să le lezeze drepturile. În special, este vorba despre persoane vârstnice, copii și persoane cu dizabilități.”

Potrivit expertului, există mai multe domenii neprotejate. „Unul dintre acestea se referă la criteriul lingvistic, în sensul că nu se asigură o acomodare rezonabilă a necesităților lingvistice ale unor grupuri din Republica Moldova. De asemenea, persoanele cu orientare sexuală diferită sunt supuse unor mesaje instigatoare la ură față de persoanele LGBT. Cu regret, violența domestică și violența bazată pe criteriul de gen sunt probleme agravate în Republica Moldova. Trebuie să depunem în continuare multe eforturi pentru a consolida drepturile persoanelor care fac parte din grupurile vulnerabile.”

Daniel Goinic constată că situația drepturilor omului în regiunea transnistreană este mult mai gravă. „Din rapoarte, este mult mai complicată și mai gravă decât în partea dreaptă a Nistrului. Acolo, din păcate, persoanele nu au drepturi fundamentale, precum libertatea de exprimare, libertatea de asociere și dreptul la un proces echitabil, iar aceste drepturi sunt încălcate flagrant de către așa-numitele autorități din stânga Nistrului. În acest sens, autoritățile constituționale trebuie să depună mai multe eforturi pentru ca persoanele care fac parte din grupurile apărătorilor drepturilor omului sau cei care își exprimă drepturile în regiune să fie protejate adecvat, cel puțin în partea dreaptă a Nistrului. Vedem și o tendință la CtEDO, unde există multe dosare care provin din regiunea transnistreană, dar acestea nu pot fi executate, deoarece, în majoritatea cazurilor, Federația Rusă este responsabilă pentru încălcarea drepturilor reclamanților, nu Republica Moldova.”

Citește mai mult