Social

Procesul de încadrare în câmpul muncii, o provocare pentru romii din Republica Moldova

Romii din Republica Moldova continuă să se confrunte cu discriminare și marginalizare, în pofida numeroaselor apeluri și inițiative care își propun să combată aceste inegalități. Una dintre cele mai mari provocări rămâne accesul pe piața muncii, unde prejudecățile etnice sunt încă un obstacol major.

Baronul romilor, Artur Cerari, a subliniat că romii sunt discriminați și până în prezent. Deși a apelat la mai multe autorități, până acum nu s-a schimbat nimic.

„Vin la mine și se plâng că, iată, domnule baron, cutare, cutare, așa și așa, nu ne lasă să vindem, să facem o para, să cumpărăm niște pâine la copii. Eu consider că asta îi afectează pe romi”, a declarat Artur Cerari.

Am vorbit cu unii romi care spun că, deși sunt discriminați și își găsesc un job cu dificultate, se mândresc cu etnia lor.

„Nimeni nu ne oferă un loc de muncă. Noi vrem să lucrăm, dar un job nu ni se oferă, ajutor social nu ni se oferă, nimic. Nu e corect”;

„Nu avem nici pensie, nici salariu ca lumea. E greu. Ne mândrim că suntem muncitori, avem timp să muncim. Am 55 de hectare de pământ. Mi-am pus livadă”, au relatat romii.

Directorul Coaliției Vocea Romilor, Marin Alla, menționează că, deși s-au schimbat lucrurile radical în ce privește drepturile romilor, totuși se întâlnesc cazuri în care sunt discriminați, cel mai des prin refuzul de a fi angajați.

„Suntem în permanentă fază de discuție cu Guvernul Republicii Moldova și avem Consiliul antidiscriminare. Primul pas care trebuie urmat atunci când ai fost discriminat este să apelezi la consiliu. Sunt în jur de 10 cereri oficiale care au fost adresate către acest consiliu, consiliul a stabilit în unele intervenții că este discriminare. Din câte cunoaștem, sunt trei cazuri care au fost prin instanță de judecată și au existat condamnări”, a relatat Marin Alla.

Potrivit recensământului din anul 2014, în Republica Moldova sunt peste nouă mii de romi.

Citește mai mult