Corespondent la Bruxelles: „R.Moldova a arătat un guvern puternic și o dorință ireversibilă de a avansa spre UE”
Republica Moldova a demonstrat cel mai mare entuziasm pentru Uniunea Europeană, o dorință ireversibilă de a avansa spre Europa și un guvern puternic, ceea ce face ca planul său promițător să nu fie pus la îndoială. Această constatare îi aparține corespondentului Moldova 1 și Radio Moldova, Dan Alexe, și a fost făcută de la Bruxelles, după ce Comisia Europeană a aprobat planul de creștere economică a țării noastre, în valoare de 1,8 miliarde de euro.
„Acești bani nu vor fi acordați Republicii Moldova imediat și nici după aprobarea planului, ci doar atunci când țara va prezenta un plan detaliat de utilizare a fondurilor. Dacă acest plan este convingător, este foarte plauzibil să fie aprobat. În realitate, totul depinde de Chișinău, nu de Bruxelles. Pachetul de creștere economică, în valoare de 1,8 miliarde de euro, a fost propus de Comisia Europeană încă din octombrie și aprobat. Acum, totul va depinde de ce va prezenta Chișinăul – un plan detaliat care să precizeze modul în care vor fi cheltuiți acești bani, cum ar fi pentru drumuri, școli sau infrastructură. Toate acestea trebuie explicate și cifrate oarecum, pentru a putea veni prima tranșă, care ar putea depăși 7% din sumă. Deși 20% ar fi un obiectiv foarte optimist ce nu s-a mai întâmplat, dar nimic nu exclude asta.”
Dan Alexe precizează despre parteneriatele de securitate și apărare cu Uniunea Europeană, menționând că nu le exclude pe cele cu NATO. „Republica Moldova ar putea fi un partener care ar manifesta o formă de neutralitate activă, devenind astfel un avantaj pentru Europa și flancul estic al NATO, în loc să reprezinte un risc. Moldova are neutralitatea stipulată în Constituție, iar nimeni nu o presează să adere la o alianță militară. Faimosul Articol 5 din Carta NATO garantează apărarea automată din partea celorlalte state membre. Totuși, participarea la un răspuns în fața unei agresiuni asupra teritoriului NATO depinde de deciziile capitalelor. În ceea ce privește Uniunea Europeană, aceasta dispune de o structură militară incipientă, iar Republica Moldova a exprimat o dorință activă de a participa la toate proiectele, în perspectiva aderării. În fața amenințărilor din Est, noua Comisie Europeană a lansat un proiect solid, cu investiții de sute de miliarde de euro pentru următorii ani, destinat creării unor structuri militare europene. Proiectul există deja și a demarat.”