Bînzari: „Energocom” negociază cu MGRES prelungirea contractului de livrare a energiei electrice
Compania „Energocom” negociază cu Centrala de la Cuciurgan prelungirea contractului de achiziție a energiei electrice pentru malul drept din 1 ianuarie 2025. Anunțul a fost făcut de către directorul general interimar al companiei, Victor Bînzari.
„Noi am făcut demersuri către Centrala de la Cuciurgan. Răspunsul pe care l-am primit este că ei nu au certitudinea că de la 1 ianuarie va fi gaz și de asta nu pot semna un contract cu „Energocom”. Toată lumea se focusează, toată lumea discută și sigur toată lumea încearcă să aibă un contract, dar trebuie să avem garanția că vor fi gaze pentru malul stâng. Altfel, acest contract nu-și are rostul, deoarece, neavând gaz, nu poți produce energie pentru malul drept”, a declarat Victor Bînzari pentru Compania „Teleradio-Moldova”.
În condițiile în care Ucraina a declarat că nu va prelungi în anul viitor tranzitul gazului rusesc prin teritoriul său, pentru a-și onora obligațiile contractuale față de „Moldovagaz” „Gazprom” trebuie să rezerve volumele necesare prin coridorul sudic, care trece prin Turcia. Această rezervare urmează a fi făcută până pe 16 decembrie curent. „Dacă ei vor rezerva volume, noi vom ști că într-adevăr, ei au de gând să livreze de la 1 ianuarie. Dacă nu vor rezerva volumele necesare, 16 este data limită. După care nu mai poți interveni decât în următoarea lună, nu știu”, a declarat deputatul PAS Dorian Istrati în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.
În acest context, premierul Dorin Recean a propus instituirea stării de urgență în energetică din 16 decembrie.
La finele lunii noiembrie curent, fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, a mers la Sankt Petersburg pentru a discuta cu reprezentanții „Gazprom” despre livrarea gazelor naturale din 1 ianuarie 2025. După ce a revenit la Chișinău, Parlicov a declarat că „Gazprom” a condiționat continuarea livrărilor de gaze naturale către Transnistria de achitarea unei datorii istorice de 709 milioane de dolari SUA. Amintim că autoritățile de la Chișinău au efectuat anterior un audit, în urma căruia au declarat că o mare parte din datoria de 709 milioane de dolari „nu este susținută de documente" sau a expirat și nu poate fi colectată. Din această sumă, Republica Moldova este dispusă să plătească doar 8,6 milioane de dolari SUA.
În luna decembrie curent, Energocom va procura de la MGRES 37% din necesarul de energie electrică la prețul de 66 USD/MWh. O treime va fi procurată de pe bursa română, OPCOM, și de la alți parteneri din Republica Moldova, România și Ucraina. Iar centralele de termoficare locale din Chișinău și Bălți ar urma să genereze circa 25% din necesar, în timp ce instalațiile de energie regenerabilă - 1,4%.
Menționăm că, anterior, 90 la sută din necesitățile de energie electrică de pe malul drept sunt asigurate de Centrala de la Cuciurgan (MGRES). Celelalte 10 procente sunt furnizate de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți și sursele regenerabile. În orele de vârf, la necesitate, suplimentar, sunt contractate volume de energie electrică de la producători din România, precum și de pe bursa română OPCOM.
În octombrie 2023, contractul de achiziție a energiei electrice de la MGRES a fost prelungit cu un an, până pe 31 decembrie 2024. Prețul de achiziție este de 66 USD/MWh.