LIVE TEXT // Guvernul Recean rămâne în funcție, moțiunea de cenzură a fost respinsă
Parlamentul a examinat joi moțiunea de cenzură inițiată de Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor împotriva activității Guvernului.
02:50 A fost inițiată procedura de vot. Pentru moțiunea de cenzură au votat doar 18 deputați. Astfel, opt dintre cei care au inițiat-o nu au votat-o.
01:43 Alla Darovannaia: „În loc să răspundă nevoilor stringente, Guvernul continuă să ofere măsuri temporare, agravând problemele. Fac apel la responsabilitatea fiecăruia dintre Dvs. de a susține această moțiune de cenzură. Cetățenii R. Moldova merită un guvern competent, care să prioritizeze dezvoltarea țării și bunăstarea populației. Votul Dvs. de astăzi este votul pentru schimbare, pentru transparență, pentru viitor”.
01:00 „Ne confruntăm cu probleme majore, însă acestea nu au fost cauzate de noi - de Guvern sau de poporul nostru. Doar uniți vom depăși și această criză. Și nu doar că o vom depăși, dar vom ieși din ea mai puternici și mai liberi. Să fim solidari cu cei mai vulnerabili, să fim solidari unii cu alții, solidari cu eforturile noastre ca țara să depășească problemele. Să renunțăm la populism și la acuzații care nu duc la soluții și să lucrăm cu responsabilitate pentru a proteja cetățenii și a ne asigura că mergem înainte. În ciuda problemelor pe care le avem, în curând se apropie sărbătorile de Crăciun și Anul Nou, sărbători de iarnă care ne unesc familiile. Vă doresc tuturor ca acesta să fie ultimul an în care trăim lângă un război înfiorător, ultimul an în care ne simțim amenințați”, a conchis premierul.
00:45 În discursul său, prim-ministrul Dorin Recean a transmis următoarele mesaje:
„În loc să ajutați Moldova să treacă peste probleme, voi vreți să destabilizați țara, pe când Guvernul continuă să lucreze pentru stabilitate și pace.”
„Moldovenii de pe malul drept al Nistrului nu vor sta în frig și întuneric, pentru că avem rezerve de gaz pentru iarnă. Avem 93% din consumul asigurat pentru perioada rece.”
„Guvernul a elaborat un plan de pregătire pentru sezonul de încălzire, aprobat prin hotărâre de guvern, care include 44 de măsuri menite să asigure securitatea energetică.”
„Planul nostru include parteneriate puternice, mai ales cu Uniunea Europeană, Ucraina și România, care garantează stabilitatea și continuitatea livrării de energie.”
„Republica Moldova și-a majorat semnificativ securitatea energetică prin diversificarea rutelor de aprovizionare și interconectarea cu rețelele europene.”
„Consumul malului drept de gaze naturale a fost asigurat în 2023 la un preț mai mic decât cel oferit de „Gazprom”, economisind 61 de milioane de dolari pentru cetățeni.”
„În ultimii doi ani, Guvernul a creat condițiile necesare pentru achiziții energetice din surse diversificate, reducând semnificativ dependența de Rusia.”
„Stocurile de gaze naturale pentru malul drept sunt pregătite conform legii, iar consumatorii sunt protejați chiar și în cele mai dificile scenarii.”
„Guvernul este pregătit să gestioneze toate riscurile asociate sezonului rece, inclusiv o potențială criză umanitară și probleme de stabilitate energetică.”
„Doar printr-o abordare organizată și rațională, cum am demonstrat în ultimii ani, putem proteja cetățenii și menține Republica Moldova pe calea dezvoltării europene.”
00:25 În sala de ședințe sunt prezenți miniștrii din Cabinetul Recean. Premierul Dorin Recean susține un discurs de la tribuna centrală.
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a înaintat joi, 5 decembrie, în Parlament o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Dorin Recean. În moțiunea semnată de 26 de parlamentari și citită în plenul Parlamentului, deputații BCS se arată nemulțumiți de activitatea Executivului.
Potrivit regulamentului Parlamentului, moțiunea de cenzură poate fi inițiată de cel puțin 26 de deputați, iar dezbaterea acesteia va avea loc la data stabilită de Biroul permanent, în termen de 14 zile de la depunere. Pentru a demite Executivul este nevoie de minimum 51 de voturi, de care opoziția nu dispune.
În cazul în care moțiunea este adoptată, în termen de trei zile, prim-ministrul este obligat să prezinte președintelui Republicii Moldova demisia Guvernului.
De menționat că aceasta este a treia moțiune de cenzură depusă de opoziție de la instituirea Guvernului Recean.
Ultima a fost depusă în octombrie 2023, fiind ulterior respinsă după zece ore de dezbateri.