Politic

Percepțiile locuitorilor din stânga Nistrului se schimbă: aderarea la UE, văzută ca soluție pentru progres

Uniunea Europeană poate transforma Republica Moldova în acel model de stat atractiv pentru regiunea transnistreană. Ceea ce spuneau autoritățile de foarte mulți ani și anume că dacă lucrurile o să fie puse la punct din punct de vedere economic politic, atunci cetățenii din stânga Nistrului își vor dori reintegrarea poate fi observat că se întâmplă acum datorită colaborării mai strânse cu blocul comunitar și investițiilor europene în țara noastră. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Paralela 47” de la Radio Moldova de experta de la Comunitatea WatchDog, Tatiana Cojocari, în contextul lansării din această săptămână a studiului „Tendințe sociale și politice în regiunea transnistreană".

„Locuitorii din stânga Nistrului își văd regiunea în regres, pentru că ei spun așa: noi călătorim des pe malul drept și vedem cum se schimbă lucrurile, deși cei de pe malul drept nu sesizează mereu acest lucru, dar când vii dintr-o regiune unde lucrurile nu se mai mișcă, nu mai progresează, oamenii spun că văd aici că lucrurile progresează. Nu mai există această percepție cum exista acum câțiva ani, că vor așa-zisa independență, pentru că sunt conștienți că nici Federația Rusă nu-și dorește acest lucru, pentru că mulți spun că dacă Rusia ar fi vrut, de mult făcea acest lucru și se simt mai amenințați și mai vulnerabili acum în contextul războiului”, a declarat Tatiana Cojocari.

Jurnalista de la Zona de Securitate, Irina Tabaranu, consideră că cetățenii din stânga Nistrului știu prea puțin despre proiectele implementate de Uniunea Europeană și ar trebui asigurată o vizibilitate mai mare a acestora.

„Cu cât avansăm mai mult în procesul de aderare la UE și dacă o facem fără malul stâng, ei nu vor ține pasul cu aceste schimbări și vor fi tot mai constrânși de a alege Rusia, de a rămâne pe loc, decât să meargă cu noi, pentru că acest proces necesită schimbări și foarte multă muncă. Eu cred că noi putem crește numărul persoanelor care aleg Uniunea Europeană, dacă noi vom ajunge acolo și vom sparge aceste bule informaționale”, a menționat Irina Tabaranu.

Potrivit studiului „Tendințe sociale și politice în regiunea transnistreană", aproximativ 45,3 la sută din persoanele chestionate din stânga Nistrului optează pentru reintegrarea țării, iar 38,1 la sută sunt împotrivă.

În același timp, datele arată că 35,2 la sută din respondenți ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar 50,2 la sută nu doresc această integrare.

Cercetarea a fost efectuată, în perioada septembrie - noiembrie, pe un eșantion de 446 de locuitori ai regiunii transnistrene, prin metoda sondajului online. De asemenea, au fost organizate discuții de grup la care au participat 54 de persoane.

Citește mai mult