Politic

UE impune sancțiuni unui cetățean moldovean pentru acțiuni destabilizatoare ale Rusiei în străinătate

Consiliul Uniunii Europene a decis luni, 16 decembrie, să impună măsuri restrictive împotriva a 16 persoane și trei entități responsabile de acțiunile destabilizatoare ale Rusiei în străinătate, printre aceștia fiind și un cetățean al R. Moldova, informează un comunicat emis de Consiliul Uniunii Europene.

În listă figurează și Anatoli Prizenko, un om de afaceri moldovean, care a coordonat trimiterea mai multor cetățeni moldoveni în Franța în octombrie 2023.

În vârstă de 49 de ani, Anatoli Prizenko a fost un activist important în 2014 și 2015 al Mișcării Populare pentru Uniunea Vamală, o structură pro-rusă, care a lucrat pentru ca Găgăuzia să adere la Uniunea Vamală a Uniunii Eurasiatice a lui Putin. Această „mișcare” a aderat la PSRM în 2015. În 2023, la Paris, Prizenko și soția sa au fost arestați de poliția franceză, cei doi recunoscând că sunt autorii lanțului de graffitti antisemite din capitala Franței și că ei pictaseră pe foarte multe clădiri „stele ale lui David”.

Potrivit sursei citate, cei desemnați vor fi supuși unui blocaj al activelor și cetățenii și companiile din UE vor avea interdicția de a le pune fonduri la dispoziție. În plus, persoanele fizice vor fi, de asemenea, supuse unei interdicții de călătorie, care le va împiedica să intre sau să tranziteze teritoriile UE.

Cadrul relevant pentru măsurile restrictive a fost instituit pe 8 octombrie 2024, pentru a viza pe cei implicați în acțiuni și politici ale Guvernului Federației Ruse care subminează valorile fundamentale ale UE și ale statelor sale membre, securitatea, stabilitatea, independența și integritatea acestora, precum și pe cele ale organizațiilor internaționale și ale țărilor terțe prin activități hibride de diferite tipuri, inclusiv utilizarea manipulării și interferenței coordonate a informațiilor”, a notat Consiliul Uniunii Europene.

În aceeași zi, UE a emis, de asemenea, o declarație prin care condamnă campania intensificată a Rusiei de activități hibride.

Listările de astăzi includ o unitate secretă din cadrul agenției de informații militare ruse, cunoscută pentru implicarea sa în asasinate străine și activități de destabilizare, cum ar fi atentatele și atacurile cibernetice în întreaga Europă, și unii dintre membrii săi militari activi în Ucraina, Europa Occidentală și Africa.

Consiliul a decis să includă pe listă o rețea de dezinformare care desfășoară operațiuni de influență ascunsă pro-rusă, în special în Republica Centrafricană și Burkina Faso, și pe fondatorul acesteia. În plus, Consiliul a inclus pe listă o agenție de știri implicată în răspândirea propagandei și dezinformării rusești pe continentul african, redactorul-șef al acesteia și un ofițer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) implicat în campanii coordonate de dezinformare, atât în Europa, cât și în Africa, precum și un oficial militar de rang înalt al GRU, care a preluat operațiunile Grupului Wagner în Africa, după moartea lui Evgheni Prigojin.

Consiliul a vizat și o campanie de dezinformare digitală condusă de Rusia, care urmărește manipularea informațiilor și răspândirea dezinformării în sprijinul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, și care vizează statele membre ale UE, Statele Unite și Ucraina, prin sancționarea Sofiei Zakharova, șefa departamentului din cadrul Biroului Președintelui Federației Ruse pentru Dezvoltarea Tehnologiilor Informației și Infrastructurii de Comunicații, și a lui Nikolai Tupikin, șef și fondator al GK Struktura.

Sancțiunile de astăzi vizează, de asemenea, pe un fost asistent parlamentar al Membrului Bundestagului German, Eugen Schmidt, care a colaborat activ cu ofițeri de informații ruși, și un antreprenor rus, precum și partenerul său de afaceri și soția sa, care au jucat un rol-cheie într-o operațiune de informații rusă împotriva Serviciului Federal de Informații al Germaniei (BND), în cadrul căreia informații extrem de clasificate au fost transmise către FSB.

În concluziile sale din 27 iunie 2024, Consiliul Uniunii Europene a condamnat ferm toate tipurile de activități hibride, care sunt în creștere și vizează UE, statele membre ale acesteia și partenerii săi.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult