Reducerea cotei TVA pentru HoReCa în perioada stării de urgență: EXPLICĂM cum s-a ajuns la această măsură
Sectorul HoReCa va beneficia de o cotă redusă de 6% TVA în loc de 8 la sută, pe toată perioada stării de urgență în energetică, adică timp de 60 de zile. De fapt, este vorba despre o lege, adoptată în 2021, în perioada pandemiei, care prevede diminuarea TVA în acest sector pe timp de criză. Schimbarea se referă la toate unitățile de alimentație publică, printre care restaurante, cafenele, pensiuni și altele. Măsura are drept scop să le ajute în situația de criză energetică.
Starea de urgență în energetică, declanșată de majorarea tarifelor la gaze și de posibila sistare a livrării gazelor rusești către regiunea transnistreană care poate genera scumpiri la curentul electric, pune presiune pe agenții economici. În lipsa unor subvenții guvernamentale clare pentru afaceri, cota redusă de TVA rămâne un colac de salvare, chiar dacă insuficient, pentru mulți din domeniu, ne-a explicat experta în politici publice pe domeniul HoReCa, Aneta Zasavițchi.
„Este o situație de criză în ceea ce ține de prețurile care urmează să se majoreze atât la resursele de gaze naturale, cât și energie. Nu reprezintă un mecanism foarte sustenabil sau suficient în susținerea HoReCa, însă totuși este ceva. Și îmi pare rău că alte industrii nu au o susținere, o subvenție din partea structurilor de stat în perioada aceasta rece a nului, care va fi destul de grea pentru mulți agenți economici. Deci noi vorbim de doar 2% contra la majorări de prețuri de la 10% până la 30%. Vă dați seama că este un suport insuficient”, susține Zasavițchi.
Experta amintește că reducerea cotei la TVA a fost aplicată, în premieră, acum trei ani, în contextul stării de urgență în sănătate, la insistența agenților economici.
„Această lege, în anul 2021, a fost promovată în perioada stării de urgență în sănătate publică, atunci când eram în pandemie. Atunci s-a scăzut TVA-ul pentru perioada stării de urgență în sănătate publică, de la 15% la 6%, pentru a beneficia de un sprijin în perioada de criză. Această lege, când a fost promovată, a inclus toate tipurile de stări de urgență, atât în sănătate publică, cât și în stare de urgență de asediu, război sau de oricare alt tip”, a punctat experta.
Precizăm că, sectorul HORECA va beneficia de o cotă redusă a TVA în mărime de 6%, în perioada stării de urgență, începând cu 16 decembrie, pe o perioadă de 2 luni.
Legea prevede aplicarea cotei reduse de TVA pentru activitățile din prima secțiune a Clasificatorului economic național, cum ar fi: hoteluri, restaurante sau servicii de catering.
Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, agenții economici sunt obligați să se adreseze la centrele de asistență tehnică și să programeze echipamentul de casă și de control cu nivel de cota TVA de 6%.