Economic

Expert, despre creșterea cu 55% a energiei regenerabile: Cu acest ritm vom ajunge la cota propusă pentru 2030

Capacitatea instalată de producție a energiei din surse regenerabile în Republica Moldova a crescut cu peste 55% în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu anul precedent, fiind înregistrate progrese semnificative în domeniul instalațiilor fotovoltaice. La acest ritm de dezvoltare, țara va ajunge până în 2030 să producă o cotă de minim 30% din energia electrică din surse regenerabile, a comunicat, pentru Moldova 1, Ivan Gardiac, șef de secție la Centrul Național pentru Energie Durabilă.

Întrebat dacă Republica Moldova poate urma exemplul țărilor scandinave, unde resursele energetice regenerabile constituie 80% din capacitatea de producție a energiei electrice, Ivan Gardiac a explicat că țara noastră poate atinge o pondere semnificativă în consumul final de energie. Totuși, el a menționat că atingerea unui astfel de obiectiv este dificilă din cauza eficienței energetice scăzute a clădirilor și a consumului mare de energie. „Țările scandinave au făcut progrese enorme pe parcursul multor ani. În cazul în care Moldova va continua să îmbunătățească atât capacitățile sale de producție de energie regenerabilă, cât și eficiența energetică, se va reduce semnificativ consumul de energie în sectorul rezidențial.”

„Producătorii autohtoni de energie sunt dispuși să adopte surse regenerabile, beneficiind de mecanisme de sprijin destinate încurajării investițiilor în acest sector. Ivan Gardiac a subliniat că există două mecanisme importante pentru sprijinirea producătorilor: tarif fix și preț fix, care sunt destinate celor care doresc să investească în afaceri de energie regenerabilă. De asemenea, există și opțiuni pentru prosumatori, precum contorizare netă și facturare netă. În plus, Gardiac a menționat un interes sporit din partea pieței libere pentru instalarea centralelor termice din surse regenerabile, chiar și în afara acestor mecanisme de sprijin, ceea ce indică o tendință pozitivă de dezvoltare a sectorului de energie verde”, relevă funcționarul.

Republica Moldova s-a angajat să crească ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile la minim 30% din consumul de energie electrică al anului în 2030. Acum sunt aplicate trei mecanisme de sprijin pentru producătorii de energie verde, garantând achiziționarea surplusului de energie livrată în rețea și ajutându-i astfel să-și recupereze investițiile: facturarea netă, care a înlocuit de la 1 ianuarie 2024 mecanismul de contorizare netă; tarif fix pentru 15 ani pentru parcuri și centrale până la 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian; preț fix, la fel valabil 15 ani, în cazul parcurilor și centralelor mai mari de 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian, capacități atribuite prin licitație.

Ministerul Energiei a emis o circulară către autoritățile publice centrale și locale, solicitând implementarea unor măsuri de eficientizare a consumului de energie în contextul declarării stării de urgență pentru 60 de zile.

Citește mai mult