Generatorul blocului energetic nr.3 de la Termoelectrica s-a defectat din cauza unor microfisuri
Generatorul blocului energetic nr.3 de la Termoelectrica s-a defectat din cauza coroziunii metalului. În timpul testării după reparația capitală, au apărut microfisuri care nu pot fi văzute cu ochiul liber în sistemul de răcire. Propunerea comisiei de expertiză instituită de guvern este reproiectarea mecanismului de răcire, ceea ce înseamnă costuri suplimentare. Noile lucrări de reparație le face aceeași firmă care câștigase licitația de peste cinci milioane de lei în luna iunie, anul trecut.
„Membrii comisiei externe de expertiză în cadrul ședințelor desfășurate au stabilit că apariția microfisurilor conductelor a sistemului de circulație a lichidului de răcire a avut loc în zona conexiunii conductei cu corpul generatorului. Important de subliniat, durata de exploatare a generatorului, concret de la blocul energetic trei depășește astăzi deja cu 17 ani perioada maximă recomandată de producător”, afirmă secretarul de stat la Ministerul Infrastructurii, Constantin Borosan.
Microfisurile au apărut la cordoanele de sudură a conductelor de răcire care funcționează cu apă și hidrogen.
„Oțelul neoxidabil, oțel-carbon, conține carbon. Și iată hidrogenul s-a combinat cu carbonul ăsta, s-a primit metan CH4, gaz care a ieșit. Și unde era o moleculă de carbon, acolo a apărut o microfisură, o gaură”, explică profesorul de la UTM Aurel Guțu.
În timpul testărilor din luna septembrie, după încheierea lucrărilor de reparație, aproximativ 800 de mililitri de apă au curs timp de o oră din sistemul de răcire.
„S-au făcut testările la presiunea care trebuie. În cadrul testărilor, apropo, au fost depistate scurgeri nu acolo unde ulterior s-au identificat, ele au fost înlăturate în conformitate cu protocolul. Însă, la punerea în funcțiune, au apărut alte trei microfisuri”, spune expertul în energetică Victor Parlicov.
Totuși protocoalele producătorului din Rusia sunt vechi și nu iau în calcul asemenea situații. Potrivit comisiei, în perioada 2001-2005, zece la sută din defecțiuni la același tip de generatoare au fost provocate de proiectarea proastă a sistemului de răcire.
„Ce se întâmplă în țările normale, dacă producătorul vede că este un incident care la mine în normativul tehnic nu e descris, eu actualizez, scriu, schimb instrucția și acuma se primește că noi în mod normal trebuie să schimbăm tehnologia, să trecem pe utilaj nou, să trecem pe utilaj din țări unde lucrul ăsta se respectă, au grijă de securitate. Lucrul ăsta nu poți să-l faci peste noapte, să construiești un CET nou îți trebuie patru, cinci ani de zile”, menționează expertul în energetică Sergiu Tofilat.
Pe de o parte, firma Horus care a făcut reparația capitală nu a dat în exploatare generatorul, pe de altă parte, fisurile nu au apărut din vina antreprenorului, susțin experții. Soluția inginerească în țările baltice sau România a fost reproiectarea sistemului de răcire și repoziționarea mecanismului în exteriorul generatorului. Modificările au fost realizate de aceeași companie, urmează doar coordonarea proiectului cu producătorul din Rusia. Pe lângă cheltuielile inițiale de peste 5,3 milioane de lei, se adaugă alte 1,6 milioane.
Horus a câștigat contractul în iunie prin negociere directă cu Termoelectrica. Mai multe licitații fuseseră amânate, iar proiectul Băncii Mondiale de 70 de milioane de lei nu a fost realizat, pentru că Horus participase într-un consorțiu cu o companie rusească sancționată în Occident. Ultima licitație a fost contestată de o societate comercială din România care la fel participase la procedura de achiziție, însă Agenția Națională de Soluționare a Contestațiilor i-a respins cererea.