Regional

Comrat: Modificarea unor norme electorale a provocat disensiuni între bașcan și Adunarea Populară

Pragul de prezență la vot în autonomia găgăuză nu va fi schimbat. Bașcanul Irina Vlah a refuzat să semneze modificarea la legea de bază a autonomiei din motiv că aceasta ar constitui o abatere de la Codul electoral. Pe de altă parte, Adunarea Populară de la Comrat s-a arătat indignată de gestul Irinei Vlah și examinează posibilitatea de a o demite.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

O modificare a Codului Electoral al autonomiei găgăuze, adoptată recent de deputații din Adunarea Populară, prevede reducerea pragului minim de prezență la vot de la 50 la 33 la sută. Bașcanul Irina Vlah refuză, însă, să semneze legea amendată, argumentând că asta poate deschide calea pentru unele abateri procedurale, în timpul votării. Ea s-a arătat deranjată de faptul că nu a existat nicio concluzie a Comitetului Executiv asupra proiectului respectiv de lege. Ba mai mult, Vlah consideră că astfel de modificări se pot face doar prin referendum. La rândul lor, deputații din Adunarea Populară spun că Irina Vlah este obligată să semneze legea, iar prin refuzul său, ea o încălcă.

„Adunarea Populară poate iniția și un vot de neîncredere bașcanului. Cât de corect din punct de vedere politic va fi acest lucru, în condițiile în care mandatul bașcanului expiră în câteva luni, iar desfășurarea referendumului va dura aproximativ același număr de luni ca și alegerile pentru bașcan?”, se întreabă vicepreședintele Adunării populare de la Comrat, Gheorghii Leiciu.

Deputații din Adunarea Populară spun că au micșorat pragul de prezență la urne, deoarece există o problemă la întocmirea listelor electorale. Mai exact, până acum, aceste liste erau completate de primăriile locale. Respectiv, numărul alegătorilor era mai mic față de cel din registrul național, care va fi luat ca bază la alegerile din acest an ale bașcanului.

„La ultima ședință a CEC a UTA Găgăuzia s-a luat decizia de a ne adresa la CEC a Republicii Moldova, pentru a ne asigura accesul la registrul alegătorilor. În baza acestui acces, CEC al Autonomiei Găgăuze întocmește registrul alegătorilor din autonomie și îl transmite autorităților publice locale, pentru a verifica corectitudinea listelor”, spune șefa comisiei electorale de la Comrat, Iana Covalenco.

La ultimele alegeri pentru Adunarea Populară a Găgăuziei, pe listele electorale erau înscriși 114 mii de cetățeni cu drept de vot. Iar conform Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, care întocmește liste pentru alegerile locale generale, în autonomie sunt 129 de mii de alegători cu acte în regulă.

Citește mai mult