Consumatorii, îndemnați să evite risipa alimentară de sărbători
În perioada sărbătorilor, cantitatea de alimente aruncate crește, în medie, cu circa 30%. În context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează cetățenii să consume alimente moderat, pentru a evita risipa alimentară.
Pentru a diminua risipa alimentară, se recomandă planificarea zilnică a meselor, utilizarea surplusului de produse de la prepararea meselor anterioare, folosirea caserolelor pentru păstrarea alimentelor sau congelarea bucatelor gătite în plus, farfurii cu porții mici, care pot fi reumplute la necesitate, păstrarea alimentelor în mod corespunzător - asigurați-vă că frigiderul este potrivit între 1 °C și 5 °C).
„Stimați consumatori! Avem cu toții un rol important în reducerea risipei alimentare, prin consumul moderat de alimente, planificarea, pregătirea și stocarea lor! Este o metodă în plus de a economisi bani și de a menține un mediu curat și sănătos. Cu eforturi minime, risipa alimentară poate fi redusă!”, notează un comunicat emis de ANSA.
De asemenea, ANSA recomandă să mergeți la cumpărături cu lista de produse pregătită în prealabil. Cumpărați doar cantitatea de care aveți nevoie, în dependență de numărul de persoane cu care urmează să sărbătoriți. Specialiștii mai atenționează privind achiziționarea și consumul produselor aflate la reduceri sau aproape de atingerea datei durabilității minimale, cu condiția că acestea vor fi utilizate cât mai curând posibil.
Specialiștii în domeniul siguranței alimentelor mai îndeamnă consumatorii să procure produsele alimentare doar din locuri autorizate, să evite produsele alimentare vândute în străzi - chiar dacă prețul oferit este mai mic decât în unitățile comerciale. Asta deoarece comercianții neautorizați nu au posibilitatea să asigure condiții optime de transport, depozitare și comercializare a produselor alimentare și nu pot elibera bon de casă cu care să puteți justificată tranzacția comercială în cazul unui produs neconform.
Conform datelor ANSA, fiecare cetățean aruncă la gunoi, anual, sute de kilograme de mâncare.