Expert: Criza economică ar putea afecta guvernarea în perspectiva alegerilor parlamentare
Criza economică și cea energetică ar putea fi motivul nemulțumirilor sociale ce ar afecta actuala guvernare în perspectiva alegerilor parlamentare de anul viitor, susține expertul în politici publice de la WatchDog, Andrei Curăraru. El a explicat pentru Moldova 1 că provocarea constă în modul în care vom face față tarifelor mai mari pe termen lung, dar și în accelerarea reformei justiției.
În contextul protestelor agricultorilor și profesorilor, Maia Sandu a afirmat că Guvernul a făcut tot posibilul pentru a oferi creșteri salariale, dar a subliniat că țara se află într-o perioadă economică dificilă. „Aceste nemulțumiri sociale, criza economică și cea a prețurilor ar putea afecta actuala guvernare, mai ales în perspectiva alegerilor parlamentare de anul viitor. Este clar că această tactică folosită de unii va fi preluată și de alte categorii. Este important ca sindicatele și alte organizații să nu se lase implicate în jocuri politice, să accepte bani și să transforme grevele în acțiuni inspirate de Ilan Șor. Trebuie găsite compromisuri, deoarece bugetul național nu este unul mare. Este un buget de criză, care va fi orientat în primul rând către compensarea tarifelor pentru categoriile cele mai vulnerabile.”
Președinta Maia Sandu a reiterat că Republica Moldova se confruntă cu o posibilă criză energetică și că prețurile la energie electrică ar putea crește. „Aceasta este o criză de origine externă. Dacă Federația Rusă ar fi continuat să furnizeze gaze, nu am fi avut această problemă. În prezent, cumpărăm 30% din gaze de la Centrala de la Cuciurgan, dar acest volum s-a redus din cauza capacităților de producție. Aceste 30% pot reprezenta o problemă în orele de vârf, motiv pentru care trebuie să explicăm cetățenilor importanța evitării consumului excesiv. Provocarea va fi cum vom face față tarifelor mai mari pe termen lung și cum vom reduce dependența de Federația Rusă și de Transnistria.”
Reforma justiției și lupta împotriva corupției au fost promisiunile cu care președinta Maia Sandu a câștigat primul mandat prezidențial, însă, în prezent, justiția rămâne una dintre cele mai slabe verigi, deși este una dintre principalele condiții pentru aderarea la Uniunea Europeană. „Realizarea reformei justiției într-o perioadă extrem de scurtă de patru ani a fost un obiectiv prea optimist, fapt recunoscut de Maia Sandu de mai multe ori. În același timp, înțelegem că procesul de evaluare externă a procurorilor și judecătorilor este unul de lungă durată. Am auzit că acest proces întâmpină dificultăți, în special la nivelul Procuraturii Anticorupție, unde există o reticență. Este clar că această procedură trebuie să ducă la un grad zero de calificare, integritate și onestitate, care, din păcate, nu sunt încă prezente în sistem.”
În cadrul unei conferințe, președinta Republicii Moldova a făcut bilanțul pentru acest an și a trasat obiectivele pentru următorul mandat. Integrarea în Uniunea Europeană rămâne obiectivul principal pe plan extern, în timp ce pe plan intern, prioritare rămân reformarea justiției și combaterea corupției, inclusiv a celei electorale. Cu câteva zile înainte de învestirea în cel de-al doilea mandat și la patru ani distanță după ce a câștigat alegerile prezidențiale cu promisiunea de a reforma justiția, Maia Sandu recunoaște că acest domeniu rămâne „cea mai slabă verigă a statului”.