Social

Datorită sprijinului acordat de România, elevii din nouă școli nu vor mai îngheța în autobuze în drum spre școală

Nouă școli din țară au primit microbuze noi, procurate cu sprijinul României. Unitățile de transport au ajuns deja în școlile din raioanele Briceni, Căușeni, Criuleni, Florești, Ocnița, Rezina, Soroca, Ștefan Vodă și Comrat. Microbuzele au fost achiziționate din contul asistenței financiare nerambursabile de 100 de milioane de euro, oferită Republicii Moldova de către Guvernul de la București.

La Liceul Teoretic „Petru Rareș" din municipiul Soroca învață peste o mie de copii, iar 150 dintre ei zilnic fac naveta din satele din împrejurimi. Școala are un autobuz care transporta elevii din satele Volovița și Zastînca însă, din cauza uzurii avansate, acum câteva zile, acesta s-a defectat definitiv. Noul microbuz a venit tocmai să salveze situația.

„Transportul vechi era foarte vechi, deja uzat. Acum în general staționează, că e stricat. Acesta e modern, cald, e bine”, a spus șoferul Gheorghe Nitrean.

„Aproximativ 150 de elevi sunt transportați din mai multe localități, inclusiv Volovița, Zastînca. Elevii veneau cu un autobuz foarte vechi și deja în care era destul de frig și lipsit de comoditate. Astăzi ne bucurăm să vedem un transport școlar nou, un transport în care elevii se simt mult mai sigur și mai confortabil”, a declarat directoarea Liceului Teoretic „Petru Rareș”, Cristina Prisacari.

„Eu vin din satul Zastînca, am avut o rutieră puțin mai veche și cu mici defecțiuni, dar acum avem o rutieră nouă, de tip modern, care va îmbunătăți confortul elevilor și va asigura transportul elevilor în siguranță către instituția noastră”;

„Mie îmi era foarte frig în autobuz, doar că acum sunt mai bucuroasă, că îmi este mai cald și îmi este mai comod”;

„Eu vin din satul Volovița. Vin aici pentru că este un liceu-model și până acum am mers cu un autobuz vechi. Iarna era frig și înghețam. Sunt bucuros că de astăzi avem un microbuz nou”.

Nadejda Bulat este însoțitoarea care în fiecare zi se află alături de elevi în drumul de acasă spre școală și retur.

„Avem în autocar 30-35 de locuri, dar nu în fiecare zi toți 35 frecventează, în general, 20-25 și facem două rute. Suntem mulțumiți și mulțumim Guvernului ca ne-a acordat un transport bun pentru elevi, călduros. Cum era cel vechi? Cel vechi era frig în el, de multe ori se strica și ne trimiteau altele. Copiii înghețau, în autocarul care era mai curgea, ploua.”

Întregul lot venit de peste Prut cuprinde 69 de unități de transport școlar, dintre care 40 au fost distribuite în luna august, iar altele 20, acum. Soroca este raionul în care transportul școlar este cel mai solicitat.

„În prezent, sunt 29 de unități de transport care transportă către școlile de circumscripție circa 1100 de elevi - la nivel de țară, cei mai mulți elevi transportați. Ultimele patru unități venite în dotare sunt o donație a Ministerului Educației care este foarte binevenită. Sunt unități de transport cu 17 locuri care vor înlocui tehnica, care este într-o stare mai rea”, a spus șefa Direcției învățământ Soroca, Elena Izvoran.

România a susținut și anterior asigurarea cu autobuze a instituțiilor de învățământ din Republica Moldova. Astfel, în anul 2014, Guvernul României a oferit o donație de 100 de microbuze destinate transportului de elevi, alte 95 de unități de transport școlar fiind oferite țării noastre în anul 2017.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult