Social

Fermierii ar putea bloca toate vămile de la granița cu Ucraina ca să împiedice importul cerealelor din țara vecină. EXPLICĂM cum s-a ajuns la aceste măsuri

Fermierii ar putea bloca toate vămile de la granița cu Ucraina ca să împiedice importul sau tranzitul cerealelor și oleaginoaselor din țara vecină, dacă autoritățile nu vor prelungi importul licențiat, măsură care expiră la sfârșitul anului. Anunțul a fost făcut de Asociația Forța Fermierilor, care în această seară se întrunește în ședință pentru a discuta aceste aspecte. Între timp, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a reacționat dând asigurări că licențierea importurilor va fi prelungită la timp.

În prezent agenții economici care doresc să importe din Ucraina cereale și oleaginoase o pot face doar în baza unei licențe eliberate de autoritățile moldovene și doar atunci când justifică necesitatea completării stocurilor. Scopul principal este menținerea unui preț intern stabil și crearea oportunităților pentru producătorii autohtoni de a-și valorifica recoltele și a-și menține competitivitatea. Mecanismul de licențiere, introdus la cererea fermierilor în contextul războiului din țara vecină care a direcționat spre Republica Moldova fluxul mare de importuri, inclusiv de tranzit, a fost prelungită de câteva ori și expiră la finele anului curent.

Lipsa unei clarități privind extinderea acestui mecanism nemulțumește Asociația Forța Fermierilor care invocă o pretinsă tergiversare. După două zile de protest în fața Guvernului și Parlamentului, Asociația își reunește în această seară Consiliul de Administrare urmând să decidă acțiunile ulterioare, ne-a spus directorul Asociației, Alexandru Bădărău.

„Decizia de a petrece adunarea extraordinară a fost la inițiativa câtorva membri din cadrul Consiliului. Subiectele care vor fi discutate țin inclusiv de acțiunile posibile care le putem întreprinde dacă guvernul nu va lua măsură de prelungire licențierii importului pe produse cerealiere și oleaginoase din Ucraina. Dacă noi nu o să vedem în ziua de mercur o decizie a guvernului cu privire la prelungirea importului licențiat, care o să fie publicată, atunci cu siguranță Consiliul de Administrare și agricultorii vor decide să iasă la protest cu blocarea vămilor din Ucraina, lucru care va fi cam dificil de făcut, dar nu cred că imposibil”, spune Alexandru Bădărău.

În reacție, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că măsura de licențiere a importurilor de culturi cerealiere și oleaginoase va fi prelungită și că un proiect în acest sens, va fi aprobat până la 31 decembrie 2024.

Totodată, agricultorii rămân nemulțumiți de modificările așa-numitei legi ai secetei.

Precizăm că în luna septembrie Parlamentul a votat o lege specială pentru sprijinirea fermierilor afectați de secetă și a creditorilor acestora, care oferă un răgaz pentru restructurarea datoriilor, astfel încât agricultorii să poată depăși situația dificilă în care se află. Totodată, în urma acestor schimbări agricultorii au rămas nemulțumiți și au protestat argumentând că această lege nu este funcțională și este valabilă doar pentru un termen limitat.

O nouă lege, care cuprindea cerințele agricultorilor, propusă la începutul lunii de deputatul PAS Alexandr Trubca, așa și nu a mai ajuns în legislativ, ceea ce a înfuriat agricultorii care și-au reluat protestele.

„Anume, din acest motiv am ieșit la protest în ziua de miercuri și ieri, adică de joi, în fața Guvernului și în fața Parlamentului și am constatat că s-au efectuat modificări la legea 240. Aceste modificări au fost votate ieri, în primă lectură, după care am înțeles că procedural trebuie să se voteze în lectura a doua, în ziua de joi, săptămâna viitoare. Constatarea noastră ține de faptul că s-a tergiversat foarte mult acest joc cu publicarea inițiativei de lege, scoaterea inițiativei de lege. Chiar este o bătaie de joc față de agricultori. Probabil se face intenționat pentru a trage cât mai mult de timp ca să se adopte aceste măsuri care noi le-am solicitat”, ne-a mai spus Alexandru Bădărău.

Ieri, după ce a fost votat amendamentul la așa numita lege a secetei, autorul inițiativei deputatul PAS Viorel Barda, a explicat de ce nu a fost supusă votului legea elaborată împreună cu fermierii, dar au recurs la modificarea celei votate cu doar câteva luni în urmă.

„Am avut o ședință foarte largă cu majoritatea persoanelor implicate din domeniu. La discuțiile cu Guvernul, acolo s-a identificat o problemă de lipsa încasărilor de anumite taxe și anumite venituri. Și acum, în situația când să reușim mai rapid să intervenim, ca să putem mai rapid să acordăm un suport agricultorilor, a fost luată o decizie să venim cu modificarea legislației și nu cu alte legi care, de fapt, durează în timp și ar crea un pic de disconfort. Mai bine să venim cu modificarea legislației ca să reușim să avansăm”, a declarat Viorel Barda.

Amintim că la ședința de ieri a Parlamentului proiectul de lege care prevede moratoriu la plata datoriilor pentru fermierii afectați de seceta din acest an a fost votat în prima lectură, în timp ce agricultorii protestau în fața Legislativului. Moratoriul va fi valabil până la 31 octombrie 2025. Proiectul de lege mai prevede și revizuirea criteriilor de eligibilitate pentru debitorii fermieri. Astfel, vor putea beneficia de măsuri protective agricultorii ale căror culturi au fost prejudiciate în proporție de cel puțin 40 % pe o suprafață de 40 la sută din terenurile deținute.

De asemenea, a fost propus introducerea unui criteriu nou, potrivit căruia de aceste măsuri vor beneficia și fermierii care au în gestiune cel mult 1800 de hectare.

Actul mai prevede revizuirea termenului în care agricultorii vor trebui să notifice creditorii despre cazul de afectare a culturilor agricole și vor invoca suspendarea obligativității de plată a datoriilor restante. Această notificare va putea fi realizată până la data de 28 februarie 2025.

Citește mai mult