Peste 70 de antreprenori au primit granturi de 41 de milioane de lei pentru dezvoltarea afacerilor
72 de antreprenori au primit granturi în valoare totală de 41 de milioane de lei pentru dezvoltarea afacerilor. Antreprenorii provin din mai multe sectoare printre care agricultură sau construcții. Respectiv, aceștia vor putea să-și promoveze produsele și pe piețele externe. O mare parte din granturi a fost finanțată de Uniunea Europeană. Este de menționat că, de la începutul anului, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Afacerilor au fost oferite granturi în valoare totală de 208 milioane de lei pentru aproape 600 de companii.
„Un grant înseamnă că statul investește în voi, într-un antreprenor ca acesta să crească, să poată angaja oameni, să poată plăti impozitele. Astfel statul își recuperează investiția prin intermediul impozitelor, al creșterilor economice de care avem nevoie într-un ritm mult mai energic”, a declarat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
Mariana Mitrofan este din satul Voloave din Soroca. Femeia produce bucate tradiționale, mai exact babă neagră, desertul care ar putea fi inclus în patrimoniul UNESCO. A beneficiat de un grant de 200 de mii de lei pentru a-și putea extinde afacerea:
„Eu pregătesc babă neagră în cuptor cu lemne, o tradiție de la străbunicii noștri, de la bunica mea, mai exact. Pe când eram copii, nu era zi, mai exact sărbătoare, duminică, să nu avem acest desert pe masă. Eu, fiind lucrător medical, am adaptat foarte mult rețeta, am echilibrat-o de zahăr și am scos mult cantitatea de ulei, ca să poată consuma și cei mici, și cei care au probleme cu sănătatea. Din acești bani urmează să procur anume utilajele de care am nevoie foarte mare - frigidere, mese și robot, care este foarte important.”
Gheorghe Tutunaru produce mobilă la comandă. Pentru dezvoltarea afacerii, una de familie, antreprenorul a primit un grant de două milioane de lei. Acesta planifică să-și exporte produsul.
„Un proiect deja de mulți ani, să ieșim cu o serie, să producem mobila în serie pentru exportul în România. Planificăm să procurăm cu ajutorul Guvernului două utilaje. Un utilaj pentru tăierea automată a PAL-ului și al doilea utilaj - un compresor pentru aer cu șurub. Asta e un suport foarte, foarte bun și e un stimul pentru a crește cifra de afacere și mai dăm locuri noi la angajați”, a spus Gheorghe Tutunaru.
Iar Corina Novac deține o pepinieră și procesează nuci. Cu banii primiți urmează să procure un echipament care o va ajuta să crească volumul de producție. Corina a beneficiat de grantul micilor producători al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, care o va ajuta să își extindă afacerea.
„Acest program ne ajută să achiziționăm un capsator, să etichetăm produsele noastre în ambalaj și să cumpărăm o linie de sortare a miezului de nucă, de alune în special după spargere. Linia de sortare anume că ne va ajuta să ne creștem volumul de producție de la două tone la șase tone pe lună, astfel vom putea să ieșim la export”, afirmă antreprenoarea.
În acest an, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, au fost acordate granturi în valoare de peste 250 de milioane de lei, de care au beneficiat aproape 600 de companii.