Elevii intră în vacanța de iarnă. Recomandările IGSU pentru copii și părinți
Elevii din Republica Moldova intră de miercuri, 25 decembrie, în vacanța de iarnă. În context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) vine cu recomandări pentru copii și părinți. Pentru a evita anumite cazuri, copiii trebuie să fie instruiți privind pericolele gheții subțiri pe lacurile acvatice, cum să utilizeze corect aragazul, despre pericolul electricității, dar și alte situații de risc la care aceștia ar putea fi expuși, a menționat Dumitru Vieru, șef de direcție în cadrul IGSU, la emisiunea „Bună Dimineața” de la Moldova 1.
Potrivit lui Dumitru Vieru, în medie, în ultimii cinci ani, aproximativ șase-opt copii au decedat după ce au căzut sub gheață.
„Dacă vorbim despre mediul rural, avem foarte multe lacuri, iar schimbările climatice au adus la faptul că lacurile puțin au secat. Apare gheața subțire mai repede, gheața atrage copiii să se joace, nimeresc în apă și cad. De aceea, e foarte important de vorbit cu copiii la ultima lecție sau acasă părinții să-i instruiască să nu intre pe gheața subțire. Acolo unde apa este până la un metru jumătate – doi metri, acolo gheața se formează mai repede și pericolul este și mai mare pentru copii. De regulă, copiii au un metru - un metru jumătate, iar riscul persistă pentru elevii claselor întâi până la a patra”, a spus Dumitru Vieru.
Totodată, șeful de direcție în cadrul IGSU a vorbit și despre alte pericole la care ar putea fi expuși copiii în condiții casnice, ținând cont de faptul că au mai mult timp liber în vacanță.
„Una dintre problemele mari care există în perioada de vacanță este că elevii rămân singuri, iar ei trebuie să facă multe lucruri singuri, de exemplu, pregătesc mâncare la aragaz, pun televizorul în priză și uită mâncarea la aragaz sau pleacă afară cu gândul că repede se întorc. Este necesar de vorbit cu copiii, de instruit. Dacă avem cuptor cu microunde să îi lăsăm mâncarea pregătită, iar el doar să o încălzească. În mediul urban adesea copiii rămân acasă, iar părinții încuie ușa. Copiii ies la balcon, acolo se joacă cu focul din curiozitate, balcoanele fiind un loc atractiv pentru copii și un loc unde părinții depozitează mai multe lucruri, ceea ce provoacă de regulă incendii. În această perioadă, avem și bradul, copiii aprind focuri de artificii în casă, ceea ce duce la incendii în vacanță”, a precizat Vieru.
Este important de vorbit cu copiii și despre pericolul electricității, a adăugat șeful de direcție a IGSU: „Trebuie instruiți copiii că electricitatea nu se simte, nu se vede, dar poate duce la efecte letale, chiar și incendii”.
Conform datelor IGSU, anul trecut, au fost înregistrate, în medie, cinci cazuri de incendii de la focurile de artificii și în jur de șapte cazuri cauzate de mâncarea pregătită pe aragaz.
Menționăm că elevii revin la școală pe 9 ianuarie, după Crăciunul pe stil vechi.