INTERVIU cu viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian: Să demonstrăm cetățenilor noștri din stânga Nistrului că Chișinăul este alături
Autoritățile Republicii Moldova dau asigurări că sunt pregătite să gestioneze criza energetică și să ajute cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat într-un interviu pentru Moldova 1 că școlile, casele de copii, azilurile de bătrâni și spitalele din stânga Nistrului sunt printre instituțiile care vor fi prioritar ajutate și aprovizionate cu generatoare și combustibil.
„Este o mare oportunitate pentru noi ca să demonstrăm cetățenilor noștri din partea stângă a Nistrului întâi de toate că Chișinăul este alături, că nu uităm de ei, că îi putem ajuta și că doar noi îi putem ajuta în aceste circumstanțe, nici Moscova, nici așa-zisa administrație de la Tiraspol, doar Chișinăul este în măsură să ofere un ajutor chiar și în aceste condiții extrem de complicate care se profilează, care nu se exclud, dar pe care sperăm să le vom putea depăși.”
Important este ca această criză energetică să fie gestionată pașnic, fără tensiuni și escaladări.
„Pentru noi este foarte important să gestionăm corect această criză în așa fel încât oamenii să nu sufere. Când zic oamenii, nu mă refer doar la cei din stânga Nistrului, criza poate afecta și oamenii din dreapta Nistrului. Orice costuri suplimentare legate de stânga Nistrului cad pe umerii celor din partea dreaptă a Nistrului. Este foarte important ca procesul să fie gestionat în mod pașnic, să nu ajungă la escaladarea tensiunii.”
Oleg Serebrian spune că autoritățile ar putea oferi și ajutoare financiare școlilor, spitalelor și altor instituții sociale din stânga Nistrului.
„Cred că din bugetul pentru reintegrare, care îl sperăm mai mare pentru anul viitor, vom găsi resurse suplimentare și pentru aceste școli pentru a acoperi eventualele nevoi. În general, pentru toate școlile din regiune vom face tot posibilul ca să evităm probleme pentru copii, casele de copii, azilurile de bătrâni și spitalele vor fi în atenția noastră prioritar.”
Cât despre o eventuală strămutare pe malul drept a cetățenilor afectați de criza energetică, Serebrian spune că autoritățile de la Chișinău nu iau în calcul un asemenea scenariu.
„Trebuie să facem tot posibilul ca acești oameni să rămână la casele lor. Noi îi vom ajuta să rămână acasă, regiunea transnistreană este o regiune mică, accesul în regiune este ușor dacă se va permite acest lucru. Pot să aibă acele ajutoare umanitare de care vom face rost pentru ei, să-i ajutăm inclusiv cu încălzire acolo unde acest lucru se poate.”
Oleg Serebrian a mai declarat că Biroul politici de reintegrare și Guvernul în ansamblu monitorizează situația din regiunea transnistreană. Vicepremierul a subliniat că autoritățile au oferit deja un lot de ajutoare ce conține generatoare pentru școli și spitale din regiune.
Ce altceva puteți afla din interviul acordat de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian:
Pașii care au fost făcuți de autoritățile din Republica Moldova în dialogul cu Tiraspolul în anul 2024.
Cum ar putea facilita aderarea la Uniunea Europeană procesul de reintegrare?
Ce probleme rămân nerezolvate în anului 2024?
Cum vom ajuta oamenii din stânga Nistrului pentru a face față crizei energetice?
Prioritățile autorităților de la Chișinău pentru anul 2025.
N.R: Interviul a fost filmat pe data de 19 decembrie 2024