Țigările se scumpesc. Vor costa cu aproape patru lei mai mult
Țigările comercializate pe teritoriul Republicii Moldova se scumpesc. Astfel, în acest an, fumătorii vor trebui să scoată din buzunare pentru cel mai ieftin pachet de țigări 42,35 lei, cu aproape patru lei mai mult decât anul trecut. Informația a fost comunicată de Serviciul Fiscal de Stat, care precizează că țigările de foi și trabucurile care conțin tutun vor avea o acciză minimă majorată de la 1.318,62 lei la 1.450,48 lei pentru 1.000 de bucăți. Aceeași creștere este valabilă și pentru alte produse similare, inclusiv cele care conțin înlocuitori de tutun.
Țigările s-ar putea scumpi cu 10%. Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, în 2025, prețul de referință pentru un pachet standard de 20 de țigări va ajunge la 42,35 lei, cu 10% mai mult față de anul trecut, când acesta costa 38,50 lei.
Fiscul atenționează comercianții că vânzarea de către orice persoană a țigaretelor și a țigărilor de foi la preț mai mic decât cel de referință este interzisă. Încălcarea acestei interdicții se sancționează cu amendă în mărime de la 30% la 50% din valoarea țigărilor aflate în stoc la momentul controlului. Scumpirile nu îi bucură pe fumătorii înrăiți, care spun că lunar cheltuiesc sume considerabile pe țigări. Pentru unii dintre ei, creșterea prețului este un motiv în plus să renunțe la acest viciu, în timp ce alții spun că, indiferent de preț, vor continua să fumeze.
„Este o plăcere, recunosc, dar impactul acesta financiar cred că va compensa și cred că o să mă las”;
„Cred că se apropie ziua în care o să mă apuc de sport. Mă las, desigur”;
„Câte 50 de lei pe zi - în 30 de zile se îngrămădesc din buget și se duc. - Îl lăsați? - Da”;
„Un pachet jumătate pe zi fumez. 1800 de lei pe lună cheltuiesc. Nu mă voi simți bine dacă las fumatul, așa că să se lupte cineva împotriva noastră este fără sens, pentru că noi am fumat și vom fuma în continuare”;
„Nu este exagerat, dar oricum cine o să aibă de fumat o să fumeze în continuare. Nu va fi o problemă”.
Iar cei care fumează ocazional spun că pentru ei scumpirile nu reprezintă o problemă:
„Eu fumez, dar sunt fumător pasiv, pentru mine nu e mare problemă. Nu fumez zilnic, doar la petreceri sau ocazional”;
„Aș spune că sunt pasiv, asta e un fel de meditație spirituală. Este o problemă pentru persoanele dependente. În general, nu este o problemă pentru mine”.
Majoritatea interlocutorilor s-au referit însă la dauna fumatului și la importanța unui stil de viață sănătos:
„Să lepede fumatul toți, să nu fumeze nimeni și la băuturi să mărească prețul”,
„Copilul vede că părintele fumează, va fuma și el. Vede că părintele face sport și se plimbă prin parc, va face și el la fel”;
„Am fumat, dar nu mi-a plăcut și am lăsat. Cred că este sănătate pierdută”;
„Oamenii trebuie să înțeleagă că este un pericol pentru sănătate și că trebuie să facă sport, să ducă un mod de viață sănătos. Dar ce ține de scumpire, nu este rațional, pentru că dacă cineva fumează și este dependent, el nu va lăsa fumatul”.
Dumitru a început să fumeze de pe când era student, fiind influențat de anturajul său: „Cât am fost student la facultate, am fumat intensiv, mai ales când scriam teza de licență. Mâncarea era înlocuită cu țigara”.
După finalizarea studiilor, Dumitru spune că a renunțat la fumat din cauza unor probleme de sănătate, ulterior dându-și seama că țigara îi afecta direct inima.
„Decizia am luat-o atunci când simțeam că nu îmi ajunge aer, mai ales când urcam scările. Plus la asta, mulți prieteni de-ai mei au decedat din cauza inimii. Informându-mă foarte bine care sunt factorii externi care influențează asupra inimii, și pe primul loc clar că este fumatul, am spus că trebuie să fac ceva. În ajutor mi-a venit sportul”, spune Dumitru.
Deși prețurile finale nu au fost încă ajustate oficial, majorările fiscale sugerează că producătorii și comercianții vor transfera aceste costuri suplimentare asupra consumatorilor. În aceste condiții, fumătorii ar putea resimți o creștere semnificativă a cheltuielilor, odată ce noile accize vor începe să își facă efectul pe piață.