Scandalul privind finanțarea ilegală a fostului partid Șor// Sentințele vor fi aflate în acest an
Scandalul privind finanțarea ilegală a fostului partid Șor, care a zguduit scena politică din Republica Moldova, se apropie de deznodământ. Deputații Marina Tauber, Alexandr Nesterovschi, Irina Lozovan, bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, și alte persoane implicate în această schemă vor afla, cel mai probabil, sentințele pe parcursul acestui an. Procurorii susțin că au prezentat în instanță dovezi clare despre finanțări ilegale de sute de milioane de lei, bani proveniți din rețele infracționale organizate, menite să susțină partidul declarat în afara legii.
Dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului Șor, declarat în afara legii, a fost inițiat în 2022. Investigațiile procurorilor au scos la iveală multiple infracțiuni, rezultând în mai multe cauze penale, inclusiv una care o vizează pe Marina Tauber. Deputata, în calitate de vicepreședintă a partidului, este acuzată că a acceptat finanțarea formațiunii cu 195 de milioane de lei din partea grupului criminal Șor. Deși Tauber pledează nevinovată, procurorii afirmă că dosarul, unul extrem de complex, se apropie de finalizare.
„Au fost cercetate în mare măsură probele acuzării, respectiv au fost audiați toți martorii acuzării. A rămas doar cercetarea materialelor dosarului penal. Au avut loc multe ședințe de judecată, peste 70 de judecată, mai sunt fixate 35 de ședințe în perioada ianuarie-aprilie 2025. Se preconizează să fie finalizat”, a declarat Vasille Plevan, adjunctul Procuraturii Anticorupție.
Un alt dosar este cel al bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, trimis în instanță în aprilie anul trecut. Deși avocații au cerut conexarea dosarelor Guțul și Tauber, instanța a respins solicitarea. Bașcana este acuzată că a primit 42 de milioane de lei din partea unui grup criminal organizat pentru finanțarea partidului Șor. Evghenia Guțul susține că este nevinovată, iar ședințele de judecată sunt în desfășurare.
„Este pe masa judecătorilor la o etapă suficient de avansată, fiind vorba de cercetarea materialelor cauzei penale. De asemenea, sunt fixate ședințe în perioada ianuarie - martie 2025. Este preconizată finisarea acestui dosar”, a menționat Vasile Plevan.
Din cauza penală privind finanțarea ex-partidului Șor au fost disjunse alte 20 de dosare penale, vizând liderii organizațiilor teritoriale care au acceptat bani de la grupul criminal. Șase dintre acestea au fost deja trimise în instanță, incluzând președinții organizațiilor din Ștefan Vodă, Cimișlia, Glodeni, Dondușeni și Ocnița.
„Per ansamblu, în acest dosar au fost constatate prin probe finanțarea ex-partidului politic Șor, 196 de milioane de lei, dintre care aproximativ au fost puse sechestre pe bunurile complicelor participanți la această schemă infracțională în jur de cinci milioane de lei”, a spus adjunctul Procuraturii Anticorupție.
Vasile Plevan ne-a mai declarat că alte 10 milioane de lei au fost recunoscute corp delict în timpul transmiterii mijloacelor bănești sub controlul urmăririi penale. Pe lângă acestea, în instanță se află și dosarele deputaților independenți Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, precum și al concubinului acesteia, Pavel Gîrleanu. Nesterovschi este învinuit de corupere pasivă în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și pregătirea finanțării partidelor politice din surse interzise săvârșită în proporții mari. Iar Lozovan cu concubinul său, Pavel Gîrleanu, sunt învinuiți de acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat și complicitate la infracțiunea menționată. Deși pledează nevinovați, procurorii susțin că și în acest caz, dosarele sunt pe ultima sută de metri.
Amintim că Partidul „Șor” a fost declarat neconstituțional în iunie 2023.