Politic

Președinta în exercițiu a OSCE: Finlanda este gata să ajute Republica Moldova să facă față războiului hibrid lansat de Rusia

Finlanda va ajuta Republica Moldova pentru a face față războiului hibrid lansat de Federația Rusă. Declarația a fost făcută de președintele în exercițiu al OSCE, ministrului Afacerilor Externe al Finlandei, Elina Valtonen, aflată într-o vizită la Chișinău. În cadrul unei conferințe de presă, Valtonen a declarat că Helsinki se așteaptă la acțiuni hibride din partea Rusiei la alegerile parlamentare din acest an în Republica Moldova.

„Putem să ne așteptăm la acțiuni hibride latente din partea Rusiei în alegerile parlamentare care vin. Finlanda este gata să-și împărtășească experiența de răspuns la acțiuni hibride. Pot să vă asigur că am trecut prin mai multe acțiuni de acest gen în regiunea noastră. Vedem că este închis gazul și nu este lumină și, respectiv, cât de multă grijă are Rusia față de oameni”, a declarat Elina Valtonen în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit președintei în exercițiu a OSCE, „decizia Gazprom-ului de a stopa furnizarea de gaze în Republica Moldova vine să submineze stabilitatea economică și politică a statului vostru și să slăbească securitatea în întreaga regiune”.

„Din păcate, în ultimele decenii, avem experiență cu Rusia prin interpușii săi, inclusiv Gazprom folosește foarte activ energia ca armă. Eu presupun că momentul ales de întrerupere a furnizării de gaze cu doar câteva luni înainte de alegerile parlamentare, iarăși, este doar o speculație. Cred că se încearcă identificarea unei soluții de durată și noi suntem pregătiți să acordăm asistență. În ceea ce privește reforma în domeniul energetic, știu că există niște planuri. Ele ar putea fi avansate pentru că aceasta ar putea aduce beneficii în securitatea energetică pe termen lung”, a spus Elina Valtonen.

În acest sens, ea a menționat semnarea zilele trecute a unei declarații comune a țărilor nordice și baltice cu privire la criza energetică din Republica Moldova. Semnatarii declarației cheamă la cooperare cu Comisia Europeană și cu alți parteneri și exprimă sprijin pentru sectorul energetic din Republica Moldova.

Referindu-se la prioritățile președinției OSCE, Valtonen a menționat avansarea reglementării transnistrene, cu accent pe sprijinirea dialogului și încrederii între părți.

„Finlanda susține o soluționare complexă de durată a conflictului transnistrean sub toate aspectele, în baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și a stării de bine a populației în interiorul frontierelor recunoscute la nivel internațional, cu statut special al regiunii transnistrene.

Menționăm că, în cadrul vizitei în Republica Moldova, la Chișinău, Elina Valtonen are programate întâlniri cu premierul Dorin Recean, viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, și viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

De asemenea, la Tighina, oficialul OSCE se va întâlni cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski și negociatorul-șef al regiunii, Vitali Ignatiev.

Republica Moldova a aderat la Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa la 30 ianuarie 1992, iar la 26 februarie a aceluiași an a semnat Actul Final de la Helsinki.

OSCE are 57 de state membre de pe trei continente – America de Nord, Europa și Asia. În fiecare an, unul dintre statele participante deține președinția OSCE, ministrul afacerilor externe al țării respective fiind președinte în exercițiu. Anul acesta, președinția este deținută de Finlanda, iar președintele în exercițiu al OSCE este ministra de Externe, Elina Valtonen.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult