Social

„De ce nu s-a acționat la timp?” Gestionarea crizei energetice, criticată de experți

Criza energetică din Republica Moldova scoate în evidență probleme mai vechi și decizii întârziate, susține fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea. Acesta consideră că dificultățile cu care se confruntă oamenii din Zona de Securitate ar fi putut fi evitate, dacă autoritățile ar fi acționat din timp și ar fi conectat localitățile din regiune la rețelele energetice de pe malul drept al Nistrului. În paralel, expertul în energetică Mihai Tîrșu propune soluții pe termen lung, precum instalarea centralelor pe biomasă, pentru a asigura sustenabilitatea energetică a regiunii.

„De ce nu s-au făcut conectările la timp?”

Alexandru Flenchea a criticat autoritățile pentru lipsa măsurilor preventive. Potrivit lui, multe dintre problemele actuale puteau fi evitate, dacă se acționa la timp. „De ce nu s-au făcut conectările acestor localități vulnerabile la furnizori de energie electrică și gaze de pe malul drept în anul trecut, în 2024, pentru a preveni situația de criză în care se găsesc acum?”, a întrebat el retoric, cu referire la ultima decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale care a dispus racordarea localităților Varnița și Copanca la rețeaua de energie electrică a malului drept și conectarea altor 14 localități din Zona de Securitate la rețelele gestionate de Moldovagaz.

Într-un interviu pentru emisiunea „Zi de zi”, de la Radio Moldova, Flenchea a adăugat că această criză este rezultatul unui conflict nerezolvat, care afectează întreaga țară. „Deficitul de energie electrică, incertitudinea, când țara este aprovizionată cu energie de azi pe mâine, prețurile mari – toate acestea ar fi fost imposibile dacă acest conflict era rezolvat.”

Soluții viabile pe termen scurt

Expertul în energetică Mihai Tîrșu consideră că măsurile propuse de autorități, precum furnizarea de lemne, peleți, generatoare și produse alimentare pentru localitățile din Zona de Securitate, sunt soluții viabile pe termen scurt. „Pe de altă parte, este păcat că nu s-au gândit până la acest moment ca să poată fi asigurate aceste localități din Zona de Securitate, să nu nimerească în astfel de situație. Pe termen lung, sigur că trebuie soluționată această problemă prin interconectarea directă la aprovizionarea cu gaze și energie electrică, ca să nu aibă acele întreruperi”, a explicat expertul în cadrul emisiunii „Zi de zi”.

Tîrșu susține că o soluție ar fi și instalarea centralelor pe biomasă atât pentru intituțiile publice, cât și pentru clădirile rezidențiale. „Timpul pentru a monta o centrală pe biomasă nu este lung. Probabil, în maxim o săptămână poate fi instalată o centrală pe biomasă la o instituție publică sau la o casă privată. Este important să avem acces la aceste echipamente și să le fie oferite la preț rezonabil sau chiar gratis, finanțate din bugetul nostru.”

Datoriile creează doar imaginea că energia este ieftină

În ceea ce privește achiziția de energie de la Centrala de la Cuciurgan, expertul a atras atenția asupra costurilor reale ale acestei surse. „Datoriile se acumulează și creează numai imaginea că este ieftină. Eu consider că acum este momentul să rezolvăm această problemă și să ajutăm Transnistria să aibă acces la o piață normală de gaze.”

Specialistul consideră că tariful diferențiat pentru energia electrică, de care consumatorii din Republica Moldova vor beneficia începând cu 20 ianuarie, ar putea contribui la reducerea presiunii asupra sistemului energetic: „Consumatorii vor consuma în alte ore decât cele de vârf, când curentul este cel mai scump, și atunci va fi mai ușor de asigurat cererea de energie electrică și la prețuri mult mai rezonabile.”


Criza energetică din Republica Moldova a afectat grav localitățile din regiunea transnistreană și Zona de Securitate, lăsând locuitorii și instituțiile publice fără energie electrică, termică și gaze naturale. Cele mai vulnerabile localități, precum Varnița și Copanca, sunt conectate la infrastructura controlată de Tiraspol și nu au legături directe cu rețelele de pe malul drept al Nistrului. Instituțiile publice, inclusiv școlile și spitalele, se confruntă cu dificultăți majore în asigurarea încălzirii, iar locuitorii depind acum de furnizarea de lemne, peleți și generatoare de urgență.

Amintim că „Gazprom” a suspendat livrarea gazelor naturale către „Moldovagaz” începând cu data de 1 ianuarie 2025. În legătură cu o potențială criză umanitară în regiunea transnistreană, din cauza nerespectării de către Federația Rusă a contractului livrărilor de gaze naturale consumatorilor din stânga Nistrului, Republica Moldova se află în stare de urgență începând cu 16 decembrie 2024.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult