În lipsă de gaze, locuitorii satului Fîrlădeni, Căușeni, își fac rezerve de lemne
Racordarea la rețeaua de gaze a localităților din zona de securitate va dura cel mult trei luni. Satul Fîrlădeni din raionul Căușeni depinde în prezent de furnizările de la Tiraspol. Deocamdată, localnicii primesc gaze naturale, dar se pregătesc și își fac rezerve de lemne în eventualitatea întreruperii livrărilor.
Satul Fîrlădeni primește curent electric de la operatorul ce ține de Chișinău, nu de Tiraspol. Practic, localitatea e afectată parțial din cauza deficitului de energie din Transnistria. Satul este gazificat, dar furnizorii transnistreni au sistat livrările în prima zi din an. În țevi a mai rămas doar gazul tehnic. Localnicii sunt însă pregătiți: au sobe și lemne de foc. Ion Cebanevici a trecut prin războiul de independență din 1992, provocat de Rusia.
„ Noi am luptat pentru așa ceva ca să fim independenți. Nu se poate. Eu le spuneam la mulți, stema Moldovei iaca îmi șade tot timpul (sus). Ce să facem, trebuie cumva să fim într-o țară. Ei nu vor cu noi. De ce nu vor? Ei singuri acum gâtuie oamenii lor. Asta nu e politica R. Moldova. Moldova le dă tot. Dar ei nu vor”.
„Eu ce pot să spun, asta tot depinde de cei de sus. Noi suntem mititei aici. Dar nu e frumos pur și simplu așa cum procedează ei cu lumea, căci lumea n-o să reziste mult”.
„Gaz este, lumină este până ce. Nu știu mai departe ce-o să fie. Cum o să plătească lumea, o să plătesc și eu. Și noi o să plătim așa și, că-i din Transnistria sau că din Moldova, sau că de la Rusia”
Vera Josan, la cei 73 de ani, și-a făcut provizii de lemne și cărbune, dar mai presus de toate, își păstrează energia și bucuria de a trăi.
„o să stăm îmbrăcați, o să ne ducem la drum să stăm cu femeile, să facem șezătoare”.
„Și cu gaz ne încălzim și cu de foc ne încălzim. Mai scutim lemnele, dacă e scump tot. Cinci mii de lei, am cumpărat cărbune și acum, mie nu-mi dă compensație. Primesc 3300, pensia. Fata trăiește cu mine, și ginerele, și nepoțica, da eu stau aici ca o babă singură. Gaz iată avem aici la plită de nevoie când faci mâncarea se încălzește oleacă”.
Soluția temporară propusă de autoritățile de la Chișinău este instalarea centralelor pe biomasă și a generatoarelor în clădirile publice. Totuși, primarul din Fîrlădeni Sergiu Vengher consideră că și acest proces va fi unul de durată.
„O logistică oarecare, pentru că trebuie încăpere, spațiu, trebuie depozitat cărbunele dat. Gospodarul, gospodar rămâne și se asigură cumva și alternative să aibă. O încălzire la sobă, dar ce ține de instituțiile publice, cu regret, nu. Toate sunt gazificate și la moment, alternativă de a încălzi noi nu avem. Deci, unicul risc rămâne segmentul gazului. La ziua de azi ce pot spune, suntem bine, dar nu știm până când. Bine ar fi să fim racordați la gazele naturale din partea dreaptă, foarte bine ar fi”.
Moldovagaz a transmis pentru Moldova 1 că, în mod obișnuit, procedurile de racordare durează cel mult nouă luni. Totuși, în această situație, termenul a fost redus la trei luni. Planul include extinderea rețelelor și pentru alte localități din zona de securitate, inclusiv cele din stânga Nistrului loiale Chișinăului. Vor fi efectuate lucrări complexe cu traversări subacvatice.