Criza energetică impulsionează schimbarea: Două vinării din țară își acoperă necesarul de energie din surse regenerabile
Într-o eră în care sustenabilitatea joacă un rol tot mai important, iar criza energetică se face tot mai resimțită, unele vinării din țară se remarcă prin eforturile lor de a adopta soluții ecologice care au rezultate bune în timp. Este vorba de două companii producătoare de vinuri care, grație panourilor fotovoltaice, își asigură o parte semnificativă din consumul energetic și reduc considerabil emisiile de carbon.
Una dintre vinării a construit un parc fotovoltaic acum doi ani. Rezultatul este unul bun - facturile sunt mai mici. Reprezentanții companiei menționează că și-au fixat scopul ca 40 la sută să reprezinte energia regenerabilă.
„Utilizăm până la 20% din energie regenerabilă, iar cealaltă este din rețea. A fost o decizie primară în 2022, iar cu trecerea timpului vedem că a fost una total necesară. Și în contextul eficientizării energetice și a eficientizării costurilor, este o decizie foarte bună. Avem planuri ca în următorii ani să dublăm practic capacitatea de producere așa încât să ajungem la 40% din consumul propriu de energie”, a menționat Sorin Maslo, directorul general al unei vinării.
Tot cu doi ani în urmă, și cealaltă vinărie și-a instalat panouri fotovoltaice cu o capacitate de 5 kilowați care-i permite să utilizeze pentru producție sută la sută energie regenerabilă.
„Am zis hai să încercăm altă soluție, alta decât gazul și un an ne-am încălzit cu lemne. Combinația pompa de căldură cu panourile solare, din punctul meu de vedere, este unica soluție cu perspectivă de viitor, nu depindem de nimeni”, a povestit Ion Luca, vinificator.
Potrivit Ministerului Energiei, în ultimii cinci ani, consumul de energie regenerabilă a crescut de șase ori.
„Noi avem ținta la nivel de țară de 27 la sută din energie regenerabilă și atunci iată aceste capacități sunt. Cu atât mai mult, sunt importante pentru consumul Republicii Moldova. Ultimele zile le-am avut cu soare și, respectiv, 15 la sută din consumul intern din Republica Moldova este reprezentat deja de energie regenerabilă”, a precizat Carolina Novac, secretară de stat Ministerul Energiei.
Potrivit datelor, în trimestrul trei al anului trecut, în țara noastră, instalațiile fotovoltaice au reprezentat 66 la sută din totalul centralelor de producere a energiei regenerabile cu o capacitate de 345 de megawați.