INTERVIU // R. Moldova deschide în curând primele clustere de negocieri pentru aderarea la UE. Ce sunt și ce presupun acestea?
Republica Moldova va deschide, în următoarele săptămâni, primele clustere de negocieri pentru aderarea la Uniunea Europeană, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, în cadrul unui interviu la Radio Moldova. Potrivit acestuia, procesul este sprijinit intens de Polonia, care deține președinția Consiliului Uniunii Europene.
„Primele clustere urmează să fie deschise cât de curând, în următoarele săptămâni, efectiv. Președinția poloneză are toată deschiderea. Doamna președintă are o relație extrem de apropiată cu prim-ministrul Tusk, care a fost președintele Partidului Popular European”, a menționat Popșoi.
De asemenea, oficialul a precizat că relațiile strânse cu Danemarca, care va prelua președinția Consiliului UE după Polonia, și sprijinul continuu din partea statelor membre vor fi esențiale în etapele următoare ale procesului de integrare. „Și noi vom munci atât la nivelul MAE, cât și la nivelul colegilor din Parlament, de Guvern, firește doamna președintă, pentru a păstra aceste relații extrem de apropiate și strânse cu toate țările, fără excepție, din Uniunea Europeană, așa încât să putem avansa într-un mod credibil, într-un mod care să crească încrederea partenerilor noștri că noi suntem nu doar de bună-credință, dar livrăm rezultate în contextul angajamentelor pe care ni le-am luat.”
Ce înseamnă clustere de negocieri?
În procesul de aderare la Uniunea Europeană, negocierile sunt structurate pe capitole care acoperă diferite domenii ale acquis-ului comunitar (ansamblul de drepturi și obligații comune care este obligatoriu pentru toate statele membre ale UE). Conform noii metodologii de extindere a UE, aceste capitole sunt grupate în clustere tematice, fiecare abordând sectoare specifice. Primul cluster, care se deschide întotdeauna, include principii fundamentale precum statul de drept, justiția, probleme economice și criterii politice.
Deschiderea unui cluster implică evaluarea și alinierea legislației și practicilor naționale la standardele și normele UE în domeniile respective.
Ce altceva puteți afla din interviul acordat de șeful diplomației moldovenești, Mihai Popșoi:
Care sunt perspectivele soluționării conflictului transnistrean în contextul negocierilor ruso-ucrainene.
Ce implică noul program adaptat individual al parteneriatului Republica Moldova-NATO.
Câte acorduri din cadrul CSI au fost denunțate de Republica Moldova și care sunt cele păstrate.
Ce beneficii aduce deschiderea de noi ambasade și consulate moldovenești în străinătate.
Cum sprijină partenerii europeni Republica Moldova în parcursul său de aderare la Uniunea Europeană.
Ce schimbări geopolitice sunt așteptate odată cu preluarea mandatului lui Donald Trump în 2025.
Cum se poziționează Republica Moldova față de ideea aderării la NATO și ce spun sondajele de opinie despre acest subiect.
De ce Federația Rusă continuă să creeze dificultăți economice Republicii Moldova și cum reacționează autoritățile de la Chișinău.
Cum abordează Republica Moldova relațiile bilaterale cu Federația Rusă în contextul războiului din Ucraina.