Social

CRIZA ENERGETICĂ // Universitățile din Republica Moldova adoptă măsuri pentru economisirea energiei

Universitățile din Republica Moldova adoptă măsuri pentru a face față provocărilor generate de criza energetică cauzată de refuzul Gazprom-ului de a furniza gaze naturale către țara noastră. Deciziile implementate variază, însă, de la o instituție la alta. În timp ce unele instituții și-au reorganizat calendarul academic pentru a optimiza consumul de resurse, altele au trecut la predarea online pentru studenții de la licență, cu frecvență redusă, și masterat.

Rectorul Universității Tehnice din Republica Moldova, Viorel Bostan, a declarat că a luat în calcul recomandarea MEC de a organiza învățământul de la distanță. Măsura a fost aplicată doar pentru studenții la frecvență redusă și unele grupe de masterat. Studenții cu frecvența la zi vor studia în format fizic.

Astăzi, am avut o ședință cu decanii și am discutat. Noi acum suntem în sesiune, o să vedem care o să fie situația în februarie. Recomandarea Ministerului Educației și Cercetării spune că universitățile pot considera posibilitatea ca frecvența redusă și masteratul să treacă pe online, frecvența la zi nici nu se menționează”, a explicat rectorul Viorel Bostan.

Pentru a economisi energia electrică, UTM a luat mai multe măsuri interne printre care: deconectarea luminilor în încăperile neutilizate și utilizarea becurilor LED în campus și cămine. Rectorul instituției a precizat că universitatea dispune și de câteva generatoare și panouri fotovoltaice, însă în cazul unor deconectări acestea „nu rezolvă mare lucru”: „Urmează să instalăm în cadrul unui proiect aproape 200 de kW de panouri fotovoltaice, dar asta va fi puțin mai târziu”.

Întrebat dacă va fi majorat tariful la cămine pentru studenți, Viorel Bostan a menționat că în prezent nu a fost luată în calcul această opțiune: „Ea ar putea fi aplicată de anul viitor. La această etapă noi luăm în calcul și facem analize cât o să fie facturile lunile următoare. Vom aproba bugetul și vom vedea dacă ne ajung bani. Și în cămine sunt luate măsuri de economisire a energiei: prin instalarea becurilor LED și deconectarea luminii prin detectarea de mișcare”.

Și Universitatea de Stat din Moldova a anticipat provocările energetice și a ajustat calendarul academic, astfel încât studenții să fie mai puțin implicați în activități în perioada lunii ianuarie. Prim-prorectorul instituției, Otilia Dandara, a precizat că semestrul II va începe pe 3 februarie, iar până atunci, „structurile manageriale vor decide asupra unor măsuri de eficientizare energetică”.

Teleradio-Moldova a încercat să obțină un comentariu și de la conducerea Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, însă până la momentul publicării acestui articol, un răspuns referitor la deciziile luate nu a fost oferit.

Amintim că Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) a trecut la învățământul online, ca măsură adoptată în contextul stării de urgență și a îndemnului autorităților de a economisi energia electrică. Conform unui ordin emis de rectorul ASEM, Alexandru Stratan, cursurile pentru ciclul I (licență, învățământ cu frecvență redusă) și ciclul II (master) se vor desfășura online, în perioada 13 ianuarie – 30 martie.

De la 1 ianuarie, malul drept al Nistrului nu mai primește energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, după ce concernul rus Gazprom a sistat livrările de gaze rusești în regiunea transnistreană. Prin urmare, deficitul este acoperit din producție locală și alte surse externe, în special din România. Energocom anunță că a rezervat capacitatea comercială necesară de energie electrică pentru a acoperi integral necesarul de consum pentru ziua de 15 ianuarie.

CITEȘTE și:

Dan Perciun: Vom găsi soluții dacă unele instituții de învățământ vor rămâne fără curent electric

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult