Ministrul român al Energiei îi răspunde lui Șor: „Gazul rusesc costă exact suveranitatea pe care cozile de topor ale Moscovei pretind că o vor apărată”
Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, i-a răspuns oligarhului fugar Ilan Șor, după ce acesta a afirmat că R. Moldova cumpără gaz românesc la prețuri mari, în loc să aleagă gazul rusesc. În mesajul său, Burduja l-a acuzat pe Șor că promovează interesele Kremlinului, atacând eforturile României și ale Uniunii Europene de a pune capăt șantajului energetic impus de Rusia.
„Ieșit din văgăuna în care se ascunde la Moscova pentru a nu răspunde în fața legilor din Republica Moldova, Ilan Șor, cel care a vrut și vrea să-și vândă țara prietenilor săi ruși, își exprimă nemulțumirea față de mesajul pe care l-am transmis în sprijinul independenței energetice a fraților noștri de peste Prut. Și îmi transmite că avem “proteste” în România — desigur, se deschid sticlele de șampanie la Kremlin pe tema asta, manipularea și dezinformarea par că funcționează în continuare.
Dar zvârcolirile păpușilor Kremlinului, din afară și din interiorul țării noastre, sunt cea mai bună dovadă că România face ceea ce trebuie, că Europa a început să facă ceea ce trebuie: să pună capăt unui șantaj energetic odios al unui regim care și-a arătat adevărata față”, a declarat ministrul român.
Oficialul român a transmis că România va continua să susțină Republica Moldova în eforturile sale de a-și asigura independența energetică. El a accentuat în mesajul său că gazul rusesc nu a fost niciodată ieftin.
„Este cel mai scump gaz, pentru că nu costă doar bani – deloc puțini –, ci costă și libertate, independență și securitate. Iar acestea, de fapt nu au preț. Într-un cuvânt, costă exact „suveranitatea” pe care cozile de topor ale Moscovei pretind că o vor apărată”, a adăugat el.
Menționăm că Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Timp de mai mulți ani, el a locuit în Israel – țară a cărui cetățean este. Din 2024, Șor se ascunde în Federația Rusă, țară a cărei cetățenie a dobândit-o recent. Anterior, Interpol Chișinău i-a cerut Kremlinului să-l rețină și să-l extrădeze pe Șor în Republica Moldova, însă cererea a fost refuzată.
De menționat că Șor a continuat să se implice în politica de la Chișinău, chiar dacă a fugit din țară. Inițial, o făcea prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituțional între timp, iar ulterior – prin intermediul formațiunilor politice afiliate lui. Guvernarea de la Chișinău îl acuză că ar conduce un „grup criminal organizat”, care încearcă să destabilizeze situația în Republica Moldova, în interesul Federației Ruse.
Amintim în acest context că Ilan Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Republicii Moldova.