Nicu Popescu: UE a făcut din Portugalia o democrație solidă, asta urmează să replicăm în Republica Moldova
Republica Moldova urmează aceeași cale de integrare în Uniunea Europeană (UE) ca și Portugalia, iar combaterea corupției este o piatră de temelie pentru consolidarea aderării, a declarat ministrul în exercițiu a Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, pentru Agência Lusa, citată de observador.pt.
Șeful diplomației de la Chișinău a remarcat că aderarea la UE a făcut din Portugalia o democrație solidă și consolidată, mai sigură și, de asemenea, mai prosperă. „Asta urmează să încercăm să replicăm în Moldova”, a explicat Nicu Popescu într-un interviu acordat agenției Lusa, la Bruxelles.
Moldova este candidată la Uniunea Europeană din iunie 2022, alături de Ucraina, proces accelerat de invadarea acestei țări vecine de către Rusia în februarie a acelui an. Drumul până la Chișinău este lung, la fel ca la Kiev, dar spre deosebire de Ucraina, Moldova nu stabilește 2026 ca termen limită pentru aderarea la blocul UE. Pe această cale, în opinia ministrului de la Chișinău „mai sunt multe de făcut”.
„Munca Guvernului nostru este deja recunoscută”, a adăugat viceprim-ministrul în exercițiu al Republicii Moldova, menționând în acest context lupta împotriva „spălării banilor și în recuperarea bunurilor statului furate de către oligarhi, inclusiv revenirea în posesia statului a Aeroportul Internațional Chișinău în noiembrie 2022, care a fost din 2013 „în mâinile” lui Ilan Shor.
Nicu Popescu a mai afirmat că Republica Moldova deja „face parte din structurile practice ale Uniunii Europene și acest lucru a fost vizibil în această iarnă, când „90% din energia electrică a venit din România”, care este stat membru UE.