Șeful IGP, despre „pomenile” de 1000 de lei oferite de Șor: „Este o formă continuă de corupere în interese electorale”
Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, este suspectat că ar fi acordat mijloace financiare mai multor cetățeni din Orhei, Autonomia Găgăuză și Taraclia sub pretextul ajutorării la plata energiei electrice și a gazelor. Banii ar fi fost destinați, în realitate, pentru manipulare electorală și spălare de bani. Ancheta vizează persoanele care au facilitat și gestionat aceste plăți. Aceștia riscă acuzații grave, precum spălare de bani și influențare ilegală a opiniei publice, a declarat șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, pentru Teleradio-Moldova. Dacă se va demonstra că banii au fost oferiți în scopuri electorale, inclusiv persoanele care i-au primit ar putea fi trase la răspundere pentru complicitate la acte de corupție.
„Finanțările respective sau aceste așa-numitele ajutoare nu poartă un caracter de ajutor. Este o formă continuă de corupere în interese electorale și, în același timp, este o formă de manipulare publică, care urmărește alte scopuri decât scopul real de a ajuta. Trebuie să înțelegem că și acolo unde sunt alocate anumite sume financiare, de fapt, nu este altceva decât o formă de finanțare, corupere, spălare de bani de către organizația criminală Șor”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.
„Primirea acestor bani nu este scopul de a fi ajutat, dar constatările vor duce că ei urmează să fie utilizați și exploatați în vederea asigurării și coruperii electorale, cu siguranță, aceste persoane vor cădea sub incidența Articolului 47 pentru admiterea actelor coruptibile. Acest lucru trebuie să fie demonstrat în cadrul procesului de constatare, că aceasta este o formă de corupere în acest context și nicidecum nu este o formă de ajutor. Este același mecanism de finanțare care a fost utilizat în procesul coruperii electorale. Sunt aceleași persoane antrenate, este același proces, același mecanism, doar că este schimbată denumirea, camuflată, deja e sub ajutor social”, a mai precizat Viorel Cernăuțeanu.
Aceasta nu este prima promisiune făcută de Șor pentru moldoveni. De exemplu, în campania electorală pentru alegerile locale din 2023, Șor și bașcana Evghenia Guțul, care face parte din echipa sa, au promis gaze naturale la preț de 10 lei pentru cetățenii din UTA Găgăuzia. Deși au trecut doi ani de atunci, cetățenii din această regiune nu au mai beneficiat de gaze naturale la „preț special”. Și în ajunul alegerilor recente Șor a promis, de la Moscova, gaze naturale gratuite „în fiecare casă”, în cazul în care candidatul pe care îl susținea va câștiga alegerile.
Și președinta Maia Sandu a comentat, anterior, în cadrul unei conferințe de presă, noile „pomeni” anunțate de Șor, din 1 decembrie. Șefa statului a îndemnat cetățenii să nu cadă pradă promisiunilor „grupării criminale Șor”, pentru că statul se va îngriji de toți cetățenii, indiferent unde trăiesc aceștia.
Amintim că noi sancțiuni pentru coruperea electorală au intrat în vigoare în august 2024, iar Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi de peste 10 milioane după de lei după alegerile prezidențiale și referendumul din toamnă. Legea prevede pedepse între 25.000 și 37.500 de lei pentru cei care acceptă bani sau alte beneficii pentru a influența votul. În decembrie, Parlamentul a votat în prima lectură modificări care să înăsprească și mai mult sancțiunile. Dacă vor fi adoptate, cei implicați în coruperea electorală pentru un grup criminal organizat vor risca amenzi de până la 92.500 de lei sau închisoare între 4 și 7 ani. Persoanele juridice ar putea fi sancționate cu până la 550.000 de lei sau chiar desființate.