Acord controversat între Natural Gaz DC și Tiraspoltransgaz: gaz din Europa sau ajutor umanitar din Rusia?
Contractul-cadru semnat recent între Natural Gaz DC și Tiraspoltransgaz stârnește controverse, fiind încheiat fără consultarea Moldovagaz, deși Tiraspoltransgaz este o filială a acesteia și acumulează datorii de aproximativ 9 miliarde de dolari față de compania-mamă. În plus, Comunitatea Energetică neagă declarațiile coproprietarului Natural Gaz, Arcadie Vicol, privind o presupusă coordonare a acordului cu Secretariatul organizației. Potrivit unor surse citate de publicația „Kommersant,” gazele naturale destinate regiunii transnistrene ar putea fi achiziționate de pe piețele europene, cu sprijinul Rusiei.
Președintele interimar al Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat la TV8 că această situație este una neobișnuită și necesită clarificări. „Este straniu, având în vedere că orice astfel de acord ar trebui să fie coordonat cu fondatorul companiei. Vom solicita clarificări pentru a înțelege ce prevede acest contract,” a declarat Vadim Ceban.
Vadim Ceban a mai menționat că Tiraspoltransgaz are datorii de aproximativ 9 miliarde de dolari către Moldovagaz și că, potrivit legislației, schimbarea furnizorului nu poate avea loc până la achitarea acestor datorii. „Ne confruntăm cu o situație dificilă. Pe de o parte, contractul-cadru pare să fie unul comercial, dar pe de altă parte, există proceduri legale care trebuie respectate,” a adăugat el.
În plus, Moldovagaz și Tiraspoltransgaz, beneficiază de scutire de TVA la importul de gaze naturale, însă contractul dintre Natural Gaz DC și Tiraspoltransgaz prevede achitarea TVA. Arcadie Vicol a declarat că „implementarea sa (a contractului) ar genera pentru bugetul național aproximativ 3 milioane de lei zilnic, taxe (TVA și alte impozite), care în premieră vor fi achitate pentru livrările de gaze naturale pentru regiunea transnistreană”. Potrivit lui Ceban, situația ridică întrebări legate de fezabilitatea economică.
Într-o reacție, Vicol a dezmințit acuzațiile aduse în spațiul public și a afirmat că acordul semnat respectă legislația națională și directivele comunității energetice europene. „Acest contract prevede furnizarea de gaze naturale din Uniunea Europeană către regiunea transnistreană, în condiții comerciale reglementate și transparente,” a declarat Vicol.
Comunitatea Energetică a negat afirmațiile lui Arcadie Vicol, potrivit cărora contractul ar fi fost coordonat cu Secretariatul organizației. „Comunitatea Energetică nu se implică în niciun caz în înțelegerile de pe piață și nu aprobă contractele de furnizare,” au declarat reprezentanții organizației.
Ulterior, contactați telefonic, cei de la Natural Gas au declarat pentru Teleradio Moldova că Comunitatea Energetică „a primit toată informația referitor la contractul acesta și le-a fost comunicat toate principiile din contractul respectiv.”
Amintim, companiile Natural Gaz DC și Tiraspoltransgaz - companie afiliată concernului rus „Gazprom”, au încheiat marți, 14 ianuarie, un contract-cadru de livrare a gazelor naturale către regiunea transnistreană. Gazele naturale ar urma să fie procurate de pe bursele europene, ceea ce înseamnă că Tiraspolul va trebui să achite în premieră prețul deplin pentru gaze.
Potrivit Kommersant, gazul livrat în regiunea transnistreană ar urma să fie cumpărat de pe piața europeană prin intermediul unei companii-partenere, iar costurile, estimate la aproximativ 164 de milioane de dolari pentru perioada ianuarie-aprilie, să fie acoperite din bugetul Federației Ruse. Astfel ar putea fi evitate rutele complicate precum „Turkish Stream” sau Transbalcanic, care necesită acorduri suplimentare cu mai multe state.
Concernul rus Gazprom a sistat livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie, ca urmare, situația a generat deconectări masive de la gaze, apă caldă și energie termică, în majoritatea localităților.
Experții sugerează că actuala criză energetică și socială din stânga Nistrului a fost creată artificial de Federația Rusă, ca parte a unei strategii mai ample de a destabiliza Republica Moldova înaintea alegerilor parlamentare din acest an. Această situație ar putea fi utilizată pentru a obține capital politic, opoziția având șanse să se prezinte drept „salvatori” în fața electoratului.