Președinția respinge acuzațiile Tiraspolului privind furnizarea gazelor naturale: „Chișinăul nu se opune și niciodată nu s-a opus”
Pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, s-a adresat președintei Maiei Sandu să permită tranzitul gazului rusesc natural către regiunea transnistreană. Acesta susține că odată cu apariția unei soluții reale „la problemă”, unii oficiali moldoveni fac tot posibilul pentru a obstrucționa furnizarea gazelor „pe malul stâng”, iar scopul urmărit este de a agrava criza energetică din regiune. Între timp, reprezentanții Președinției neagă acuzațiile și precizează că Chișinăul nu s-a opus niciodată livrărilor de gaze naturale în regiune, în condițiile legale existente.
„Autoritățile de la Chișinău au oferit și continuă să ofere toate posibilitățile pentru ca acest lucru să fie realizat cât mai rapid. Declarațiile domnului Krasnoselski reprezintă o distorsionare gravă a realității. Este un fapt bine cunoscut că singura companie abilitată să livreze gaze naturale în regiunea transnistreană este Moldovagaz, unde Gazprom deține pachetul majoritar de acțiuni. Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”, precizează Președinția într-un mesaj.
Concernul rus Gazprom a sistat livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană începând cu 1 ianuarie. Ca urmare, situația a generat deconectări masive de la gaze, apă caldă și energie termică, în majoritatea localităților, inclusiv din Zona de Securitate.
După ce a refuzat ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău, pretinsul lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a efectuat o vizită la Moscova, unde s-a întâlnit cu reprezentanții Ministerului rus al Energiei. În urma întrevederii, acesta a anunțat că livrările de gaze naturale din Rusia către regiune vor fi reluate în curând, sub formă de ajutor umanitar. Detalii despre ruta de transport și cine va acoperi costurile de tranzit deocamdată nu se cunosc.
Conducerea de la Chișinău acuză Kremlinul că a provocat intenționat această criză în regiune pentru a destabiliza situația pe malul drept al Nistrului, invocând obligațiile contractuale pe care Gazprom nu le-a respectat.
Premierul Dorin Recean a declarat că acțiunile recente sunt parte a unei strategii previzibile de escaladare a Federației Ruse
Experții sugerează că actuala criză energetică și socială din stânga Nistrului a fost creată artificial de Federația Rusă, ca parte a unei strategii mai ample de a destabiliza Republica Moldova înaintea alegerilor parlamentare din acest an. Această situație ar putea fi utilizată pentru a obține capital politic, opoziția având șanse să se prezinte drept „salvatori” în fața electoratului.