Tiraspolul a respins mecanismele de depășire a crizei energetice propuse de Chișinău
În cadrul ședinței de lucru în format tehnic, desfășurată la Tighina, în incinta Misiunii OSCE, Chișinău a propus opțiuni viabile de depășire a crizei energetice curente. Printre acestea se numără: agrearea și punerea în aplicare a unor mecanisme alternative de furnizare a gazelor naturale în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, prin intermediul autorităților naționale abilitate și cu respectarea rigorilor normative în vigoare, informează Biroul pentru politici de reintegrare.
„Cu regret, Tiraspolul s-a manifestat neconstructiv și prin interpretări eronate, demonstrând incapacitatea de a soluționa probleme stringente, în interesele locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, se arată în comunicatul Biroului pentru politici de reintegrare.
Menționăm că, astăzi, la Chișinău urma să aibă loc reuniunea reprezentanților politici în procesul de negociere pentru reglementarea transnistreană. La întâlnirea menționată urma să fie analizată o formulă de acordare a ajutoarelor umanitare locuitorilor din regiunea transnistreană și stabilirea unor mecanisme de cooperare pentru depășirea crizei energetice și sociale.
Potrivit Biroului pentru politici de reintegrare, Chișinăul a dorit ca la această reuniune să obțină răspunsul Tiraspolului privind livrarea din Ucraina a cărbunelui pentru asigurarea activității Centralei Termoelectrice Moldovenești. De asemenea, s-a propus identificarea necesităților critice ale spitalelor, instituțiilor de învățământ și centrelor sociale, pentru a asigura funcționarea acestora în condiții optime.
Un alt subiect viza facilitarea accesului ambulanțelor de pe malul drept al Nistrului, astfel încât pacienții aflați în stare gravă din regiunea transnistreană să poată beneficia de tratament medical adecvat. Totodată, Chișinăul a propus crearea unui grup ad-hoc pentru gestionarea crizei, care să coordoneze eficient măsurile de sprijin și să răspundă nevoilor urgente ale populației.
În contextul în care Tiraspolul invocă nesiguranța reprezentanților săi la Chișinău, autoritățile moldovenești au propus desfășurarea întâlnirii în format de videoconferință. Cu toate acestea, Tiraspolul a refuzat variantă propusă.
Concernul rus Gazprom a sistat livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană începând cu 1 ianuarie, ca urmare, situația a generat deconectări masive de la gaze, apă caldă și energie termică, în majoritatea localităților.
Experții sugerează că actuala criză energetică și socială din stânga Nistrului a fost creată artificial de Federația Rusă, ca parte a unei strategii mai ample de a destabiliza Republica Moldova înaintea alegerilor parlamentare din acest an. Această situație ar putea fi utilizată pentru a obține capital politic, opoziția având șanse să se prezinte drept „salvatori” în fața electoratului.