Social

Femeile vor putea munci în perioada concediului de maternitate beneficiind de salariu și indemnizație

Femeile aflate în concediul de maternitate își vor putea continua activitate la locul de muncă cu achitarea integrală a salariului și a indemnizației de maternitate. O astfel de prevedere se va conține în legislația națională. Proiectul de lege a fost deja aprobat de Parlament în prima lectură, fiind susținut, în special, atât de femeile deputate din majoritatea parlamentară cât și de cele din opoziție.

suntparinte.md
Sursa: suntparinte.md

Inițiativa a fost lansată de către Platforma Femeilor Deputate.

„Potrivit autorilor, proiectul urmărește îmbunătățirea ratei de participare a femeilor și reducerea poverii muncii neremunerate sau cu remunerare în plic asupra femeilor însărcinate care continuă să lucreze chiar și în concediul de maternitate”, se arată în comunicatul Legislativului.

În prezent, femeile care își continua activitatea la locul de muncă pe perioada concediului de maternitate sunt lipsite de indemnizație.

Noua prevedere legislativă va asigura dreptul mamelor la indemnizația de maternitate, mărimea acesteia urmând să fie determinată în baza venitului soției sau soțului, în funcție de cine are un salariu mai mare.

Inițiativa legislativă a fost sprijinită în special de femeile parlamentare din fracțiunea majoritară și cea de opoziție. A fost reiterat faptul că proiectul nu obligă femeile să muncească în perioada concediului de maternitate, dar le oferă dreptul să rămână active și conectate cu viața profesională.

Pentru a pune în aplicare această prevedere, vor fi modificate Codul muncii, Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public și Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale.

Cornelia Stefoglu

Cornelia Stefoglu

Autor

Citește mai mult