Republica Moldova trebuie să investească mai mult în apărarea națională, dacă vrea să aibă un viitor, susține un parlamentar din Lituania
Republica Moldova trebuie să investească în apărarea națională, în pofida unor temeri că majorarea cheltuielilor pentru armată ar putea tăia din pensii și salarii. Dacă vrea să aibă viitor, Republica Moldova trebuie să aibă un plan bine pus la punct pentru a spori bugetul militar până la cel puțin 4% din PIB, deoarece ea este acum frontiera Europei. Declarațiile au fost făcute de către vicepreședintele Comisiei pentru politică externă a Seimas-ului din Lituania, Jighimantas Pavilionis, în cadrul emisiunii Dimensiunea diplomatică de la Moldova 1.
Recent, noul secretar general NATO, Mark Rutte, a îndemnat țările UE să-și sporească bugetele pentru apărare, menționând că cetățenii acestor țări ar trebui să accepte niște sacrificii. În acest sens, parlamentarul lituanian a precizat că în Țările Baltice bugetele militare sunt la nivelul de 4 la sută din PIB, iar în Lituania, spre exemplu, nu putem spune că pensiile și salariile sunt mici. Potrivit lui Pavilionis, Republica Moldova ar trebui să renunțe la neutralitate, deoarece nu este atât de bogată, precum Elveția, pentru a-și putea permite să și-o apere. Iar despre cei care propagă ideea neutralității, Zygimantas Pavilionis spune că sunt agenți ruși, care nu doresc binele țării noastre.
„Apărarea este lucrul cel mai important. Aceasta arată că avem o perspectivă pentru viitor. Dacă vreți să trăiți cu ziua de azi, dacă nu vă gândiți la ziua de mâine sau ce va fi peste o săptămână, nicio problemă, nu vă apărați și alocați tot bugetul pentru pensii. Iar cei care susțin aceste demersuri nu sunt nici politicieni, nici cetățeni devotați. Ei nu sunt altceva decât agenți ai Kremlinului. Neutralitatea costă foarte mult, dacă într-adevăr vă protejați neutralitatea. Dacă este doar un mesaj pro-rus ca să le deschideți porțile hoardelor ca în vechime ca să cucerească din nou Moldova,atunci ascultați agenții Kremlinului”.
Potrivit acestuia, Republica Moldova nu va putea ajunge la un buget militar de 4 la sută din PIB într-un an sau doi, este nevoie de un plan bine pus la punct, de comunicare și campanii în școli, în societate, cu implicarea voluntarilor. În acest sens, Pavilionis le-a recomandat autorităților de la Chișinău să preia experiența de aderare la UE a Țărilor Baltice și să realizeze toate reformele radicale. Va fi dificil la început, dar nu trebuie să renunțăm, a spus parlamentarul lituanian.
„Adunați toate recomandările Bruxellesului, fiți campioni la reforme. Noi am început să acționăm anume așa în perioada negocierilor și în 1999 economia noastră a început să crească cu 10 la sută pe an. Eram săraci, în urma Bulgariei și a României, dar am ajuns să fim supranumiți tigri baltici. Sper și acesta este marele vis al vieții mele, că veți deveni membri ai Uniunii Europene până în 2029. Dacă alegerile se vor desfășura liber și corect și agenții Kremlinului nu vor accede în parlamentul Dvs. Accelerați-vă integrarea în UE și ați putea fi prima țară din Est care va reuși acest lucru și când veți fi la aceeași masă cu noi, atunci vom bea vin moldovenesc și vom spune că am făcut totul bine”.
Parlamentul de la Chișinău a aprobat la sfârșitul anului trecut Strategia națională de apărare, care prevede o creștere graduală a bugetul pentru apărarea Republicii Moldova până la 1% din Produsul intern brut, până în 2030. Potrivit unui clasament realizat de Global Firepower, armata Republicii Moldova a avansat în acest an cu 10 poziții, plasându-se pe locul 134 din 145.