Energia regenerabilă câștigă teren. Un antreprenor din Anenii Noi extinde un parc fotovoltaic pentru a reduce costurile la energie
În lipsa livrărilor de la Cuciurgan, energia regenerabilă câștigă tot mai mult teren. Sergiu Postică este unul dintre antreprenorii care are instalat un parc fotovoltaic cu o capacitate de producere de peste 2 megavați. Inițial, și-a instalat panouri pentru a reduce din cheltuielile la energie la sala de banchete pe care o deține. Ulterior, a decis să extindă capacitatea de producere a energiei.
„Este un parc nu prea mare, dar nici prea mic, are o capacitate de producere de peste 2 megavați. Am ales acest timp de afacere, deoarece sunt interesat de mai mult timp. Inițial, mi-am pus la afacere panouri fotovoltaice, pompe de căldură. În prezent, se generează foarte puțin, avem 7 kilowați - pentru că afară este înnorat, dar suntem la mecanismul de contorizare netă, ceea ce am generat vara când e cald, noi luăm în rețea înapoi iarna”, afirmă Sergiu Postică.
Până nu demult exporta energie în Croația. Acum, în regimul stării de urgență, energia produsă asigură consumul intern din țară.
„În prezent, nouă ni se oferă 1,50 per kilowat, deoarece R. Moldova a găsit cel mai mic preț din România cu 1,50 lei. Când venea energia de la MGRES, noi primeam la 1,15 lei și atunci am luat hotărârea să exportăm, din acest parc de la Anenii Noi se exporta în Croația. Acum, în stare excepțională, Guvernul ne-a spus că maxim ne poate da atât, e puțin, dar trebuie să fim solidari și să ajutăm cu ce putem”, a menționat Sergiu Postică.
Antreprenorul spune că, în funcție de timpul de afară, cantitatea produsă de energie variază. Aici intervin reglementările legale, conform cărora se aplică sancțiuni dacă în rețea nu ajunge volumul de energie prognozat.
„Să presupunem că la ora asta eu dau 200 de kilowați, dar la mine sunt 250 de kilowați, eu dezechilibrez rețeaua, eu dau mai mult, pe noi operatorul ne sancționează, dacă eu am prognozat că dau 200, dar este mai mult, atunci eu primesc pentru cei 50 de kilowați jumătate de preț, dar dacă eu dau în rețea mai puțin, pe mine mă taxează dublu pe ceea ce nu dau în rețea”, a spus antreprenorul.
Sergiu Postică consideră că țara noastră ar trebui să se dezică în totalitate de energia electrică produsă de Centrala de la Cuciurgan și să importe de pe piața din România, iar restul volumului de energie pentru consumul intern să fie asigurat din energia regenerabilă.
Conform cifrelor prezentate de Ministerul Energiei, în ultimele zile, 20 la sută din consumul total de curent a fost asigurat din surse regenerabile produse local. La finele anului 2024, capacitățile instalate ale centralelor electrice regenerabile, incluzând energie solară, eoliană, hidro și biogaz, au atins anul trecut cota de peste 16 la sută din consumul de energie electrică. Ținta este de a crește această cotă până la 30 la sută.