În Republica Moldova vor fi create primele comunități energetice din surse regenerabile
Primele comunități energetice ar urma să fie create și testate în Republica Moldova din acest an. Conceptul inovativ pentru țara noastră permite membrilor să construiască împreună o centrală electrică bazată pe surse regenerabile și să utilizeze energia produsă în interiorul comunității. Dezvoltarea acestei inițiative, este încurajată de mai mulți parteneri externi, care au contribuit și la elaborarea unui regulament de funcționare a comunităților energetice.
Persoanele fizice sau juridice, autoritățile locale, întreprinderile mici și mijlocii sau asociațiile de proprietari se pot uni pentru crearea unei comunități energetice. Scopul acestor comunități este de a aduce beneficii economice, sociale și de mediu, mai degrabă decât de a genera profituri financiare.
Prin utilizarea energiei produse local, eficiența resurselor energetice este maximizată, iar energia regenerabilă rămâne în interiorul comunității, fără a mai trece prin furnizorul de energie, a declarat reprezentanta Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Victoria Ivancioglo, la emisiunea „Zi de zi” de la Radio Moldova.
„Acum este mult mai comod ca energia care este generată de sistemul fotovoltaic să fie utilizată în momentul când aceasta este generată, pentru a nu merge în rețea la un preț destul de mic și ulterior când este nevoie să fie procurată la un preț destul de mare”, a spus reprezentanta PNUD.
Dezvoltarea acestor comunități este susținută financiar de partenerii internaționali, printre care USAID Moldova, PNUD Moldova, Agenția Germană pentru Energie (DENA) și programul INTERREG Danube Region, anunță Ministerul Energiei.
Potrivit instituției, PNUD Moldova va oferi granturi de câte 100.000 de dolari pentru pilotarea primelor două comunități energetice, în timp ce DENA sprijină opt localități cu concepte personalizate pentru constituirea acestor entități.
„Ne propunem să învățăm din experiența Austriei, care are peste 2.000 de comunități energetice funcționale. Urmează să pilotăm primele comunități, să vedem care ar fi carențele legate de pilotarea acestui concept și, prin apelul pe care l-am lansat în cadrul PNUD de pilotare a celor două comunități energetice, vom oferi tot suportul organizațiilor care urmează să piloteze. Noi înțelegem că este un concept nou, sunt implicați mai mulți actori, inclusiv distribuitorul de energie, de aceea urmează să învățăm împreună”, a conchis Victoria Ivancioglo.