Politic

Chișinăul solicită Moscovei detalii despre companiile implicate în reluarea gazelor în regiunea transnistreană

Guvernul nu a fost informat despre noi soluții de aprovizionare cu gaz pentru regiunea transnistreană, a specificat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Declarația a fost făcută după ce presa rusă a scris că livrările ar putea fi reluate din februarie prin gazoductul transbalcanic. În plus, autoritățile de la Chișinău au solicitat oficial Ambasadei Rusiei la Chișinău să precizeze care sunt companiile implicate în posibila reluare a livrărilor de gaze naturale către regiune, însă, până în prezent, un răspuns nu a fost oferit.

„Odată primite răspunsurile, vom verifica entitățile implicate în conformitate cu legislația Republicii Moldova și cea internațională,” a subliniat Vodă.

În același timp, autoritățile de la Chișinău afirmă că există o soluție simplă și imediată pentru reluarea livrărilor de gaze. „Gazprom să livreze gazele naturale către Moldovagaz, conform contractului,” a precizat Daniel Vodă. Potrivit acestuia, Rusia și Gazprom creează probleme artificiale și blochează soluțiile existente: „Rusia prin Gazprom creează soluții artificiale și inventează probleme care nu există. În acest timp, oamenii din regiune nu au căldură, iar deconectările în evantai continuă.”

Daniel Vodă a mai reiterat că criza umanitară din regiunea transnistreană este menținută artificial de Rusia, cu scopul de a destabiliza Republica Moldova. „Criza umanitară din regiunea transnistreană este creată și menținută artificial de Rusia cu scopul de a produce un conflict intern în Republica Moldova,” a adăugat el.

Referitor la informațiile publicate de „Kommersant” conform cărora gazele pentru regiunea transnistreană ar putea fi livrate prin conducta „Turkish Stream” de către compania cipriotă Ozbor Enterprises, Vodă a precizat că Federația Rusă inundă spațiul informațional cu speculații: „Federația Rusă, regimul ei de la Tiraspol inundă spațiul informațional cu tot felul de informații și scenarii despre intermediari, fără a livra gaze sau a face rezervări pe conductele existente.”

Precizăm că, ieri, Ministerul Energiei de la Chișinău a anunțat că Gazprom nu a efectuat luni, 20 ianuarie, rezervări de capacitate pentru transportul gazelor naturale pe gazoductul transbalcanic către regiunea transnistreană pentru luna februarie. Licitațiile pentru rezervările lunare au loc în fiecare a treia zi de luni a lunii, iar ulterior volumele pot fi rezervate zilnic, însă această opțiune este mai costisitoare.

Amintim că Gazprom a sistat livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană începând cu 1 ianuarie. Decizia a generat deconectări masive de la gaze, apă caldă și energie termică, în majoritatea localităților, inclusiv din Zona de Securitate, și deconectări în evantai ale luminii.

După mai multe săptămâni în care a respins categoric propunerile Chișinăului de ajutor și asistență, pretinsa administrație de la Tiraspol a făcut un pas înapoi și a declarat că este gata să achiziționeze gaze naturale prin intermediul companiei Moldovagaz. Așa-zisul lider transnistrean, Vadim Krasnoselski, a recunoscut că este singura soluție fiabilă pentru a asigura cu lumină, căldură și gaze locuințele oamenilor și infrastructura socială.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult