Expert: Livrările de gaze în regiunea transnistreană, imposibile fără sprijinul Chișinăului
Tiraspolul depinde de „bunăvoința” Chișinăului pentru a supraviețui economic în actualul context al aprovizionării cu gaze naturale, a declarat directoarea și fondatoarea Centrului Energetic al României, Eugenia Gusilov, la emisiunea „Zi de zi” de la Radio Moldova. Potrivit acesteia, gazele pe care Federația Rusă ar intenționa să le livreze regiunii transnistrene, prin compania Ozbor Enterprises, controlată de un fost executiv Gazprom, ar putea acoperi doar nevoile de bază ale regiunii.
„Tiraspolul trebuie să ia aminte și să înțeleagă că depinde foarte mult, în noua conjunctură, de bunăvoința Chișinăului. Nu doar de Rusia depinde supraviețuirea lor economică și să nu înghețe iarna, dar depinde și de bunăvoința autorităților de la Chișinău, pentru că prin Moldova trebuie să treacă acest gaz natural”, a explicat Gusilov.
Potrivit acesteia, Ucraina a refuzat tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său, inclusiv în regim invers, ceea ce face ca livrările să depindă exclusiv de rețelele moldovenești. „Practic, prin Ucraina, în regim invers, nu are cum să ajungă acest gaz în Transnistria. Tot de Moldova depind autoritățile de la Tiraspol, care trebuie să învețe să poarte acest dialog cu autoritățile de la Chișinău și să găsească un modus vivendi, adică o coexistență, nu să facă lucruri de ciudă”, a adăugat experta în energie.
Conform presei ruse, dacă gazele ar fi livrate prin compania Ozbor Enterprises, deținută de un fost executiv Gazprom, la prețurile actuale, Tiraspolul ar trebui să plătească aproximativ 55 de milioane de dolari lunar. Gusilov consideră că aceste resurse ar fi suficiente doar pentru nevoile de bază ale populației, „dar în niciun caz pentru a repune pe picioare industria sau pentru a începe un export de electricitate către Moldova”.
Chișinăul a oferit soluții, însă Tiraspolul refuză
Eugenia Gusilov a mai precizat că Chișinăul a propus soluții legitime pentru aprovizionarea regiunii transnistrene, însă acestea au fost refuzate. „Moldova a oferit ajutor care a fost refuzat. În acest context, responsabilitatea principală pentru ce se va întâmpla acolo, inclusiv criza umanitară, este pe umerii autorităților de la Tiraspol”, a precizat ea.
Totodată, Gusilov a criticat intenția Rusiei de a utiliza companii intermediare pentru livrarea gazelor, subliniind că acest lucru este parte a unei strategii de sabotare a soluțiilor propuse de Chișinău. „Nu se dorește ca situația să fie rezolvată pe soluția propusă de Chișinău. Transnistria și Rusia, în special Gazprom-ul, preferă să meargă pe alte variante, cu firme de casă, pentru a băga bani în buzunarele unor apropiați”, a concluzionat experta.
Precizăm că Guvernul de la Chișinău nu a fost informat despre noi soluții de aprovizionare cu gaz pentru regiunea transnistreană, a specificat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Declarația a fost făcută după ce presa rusă a scris că livrările ar putea fi reluate din februarie prin gazoductul transbalcanic. În plus, autoritățile de la Chișinău au solicitat oficial Ambasadei Rusiei la Chișinău să precizeze care sunt companiile implicate în posibila reluare a livrărilor de gaze naturale către regiune, însă, până în prezent, un răspuns nu a fost oferit.
Precizăm că, ieri, Ministerul Energiei de la Chișinău a anunțat că Gazprom nu a efectuat luni, 20 ianuarie, rezervări de capacitate pentru transportul gazelor naturale pe gazoductul transbalcanic către regiunea transnistreană pentru luna februarie. Licitațiile pentru rezervările lunare au loc în fiecare a treia zi de luni a lunii, iar ulterior volumele pot fi rezervate zilnic, însă această opțiune este mai costisitoare.
Amintim că Gazprom a sistat livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană începând cu 1 ianuarie. Decizia a generat deconectări masive de la gaze, apă caldă și energie termică, în majoritatea localităților, inclusiv din Zona de Securitate, și deconectări în evantai ale luminii.
După mai multe săptămâni în care a respins categoric propunerile Chișinăului de ajutor și asistență, pretinsa administrație de la Tiraspol a făcut un pas înapoi și a declarat că este gata să achiziționeze gaze naturale prin intermediul companiei Moldovagaz. Așa-zisul lider transnistrean, Vadim Krasnoselski, a recunoscut că este singura soluție fiabilă pentru a asigura cu lumină, căldură și gaze locuințele oamenilor și infrastructura socială.