Stocul de cărbune din rezervele de stat, completat 100%. În ce cazuri poate fi utilizat
Stocul de cărbune din rezervele de stat a fost completat integral, pentru prima dată, în urma unei proceduri de achiziții publice desfășurate în 2022, a anunțat Agenția Rezerve Materiale într-un răspuns pentru Teleradio-Moldova. În 2023, prin proceduri similare, stocurile de păcură au fost suplimentate „în limita capacităților de depozitare existente”.
Agenția precizează că, în perioada 2022-2024, aproximativ 63.000 de tone de păcură au fost eliberate către întreprinderile de generare a energiei electrice și termice, dintre care 17.000 de tone au fost acordate cu titlu de împrumut.
Pentru a răspunde cerințelor de securitate și stabilitate energetică, rezervele de stat au fost completate și diversificate cu echipamente esențiale, inclusiv sobe mobile din fontă, tunuri de aer cald electrice și diesel, precum și generatoare electrice de diverse capacități.
„Pe parcursul perioadei 2022-2024, ținând cont de situația legată de securitatea regională și pericolul la adresa securității naționale, activitatea Agenției a fost orientată spre completarea cantitativă și calitativă a rezervelor de stat și de mobilizare și administrare eficientă a acestora. Astfel, Agenția a întreprins măsuri consolidate pe domeniul termoenergetic, asigurând completarea cantitativă și calitativă a rezervelor de stat, stocând diverse produse și utilaje menite să asigure stabilitatea și securitatea țării”, a precizat directorul Agenției, Marin Lisî, pentru Teleradio-Moldova.
Bunurile din rezervele de stat pot fi utilizate, conform legii, în situații de urgență sau excepționale, în cazul atentatelor teroriste, pe timp de război sau pentru acordarea ajutorului umanitar. Deciziile de eliberare a bunurilor sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale sau de prim-ministru, fiind aprobate ulterior prin hotărâri de Guvern.