Criza energetică din stânga Nistrului, subiect de dispută între guvernare și opoziție
Gestionarea crizei energetice din regiunea transnistreană și măsurile propuse de autoritățile de la Chișinău au generat discuții în contradictoriu în cadrul emisiunii „Bună seara” de la Moldova 1. În timp ce Radu Marian, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a declarat că Rusia este responsabilă pentru declanșarea acestei crize, pentru că nu a respectat contractul de livrare a gazelor în regiune, deputatul Partidului Socialiștilor, Adrian Albu, susține că criza este generată de „incompetența celor de la guvernare”. Pe de altă parte, fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, a afirmat că singura soluție și garanție ca această situație să fie rezolvată este soluționarea neîntârziată a conflictului transnistrean.

„Kremlinul încearcă să provoace nemulțumiri și destabilizare în toată țara cu scopul final de a declanșa o criză politică, de a răsturna guvernarea aleasă democratic și de a consolida prezența militară în stânga Nistrului, pentru a folosi țara noastră în războiul declanșat de Rusia în Ucraina”, a declarat Radu Marian.
El a adăugat că Guvernul de la Chișinău este pregătit să susțină cetățenii din regiune, dar administrația de la Tiraspol refuză această colaborare. Ca soluție, Marian a enunțat varianta propusă chiar inițial de autorități - achiziționarea de gaze de pe bursă prin intermediul Moldovagaz, o metodă care, în opinia deputatului, ar putea rezolva „imediat” criza.
În replică, deputatul Adrian Albu a criticat guvernarea, afirmând că „primii care au încălcat clauzele contractuale au fost cei de la Chișinău”.
„Dacă tot spun că vor să ajute cetățenii din stânga Nistrului, transferați-le gaz, sunt sigur că ei îl vor accepta. Problema este că ei vor ca Transnistria să plătească așa-numitul preț al libertății pe care îl achităm acum fiecare cetățean al Republicii Moldova și vedem acest preț în fiecare factură primită. Noi trebuie să înțelegem că cetățenii noștri îngheață, nu sunt cetățenii altui stat, noi nu trebuie să așteptăm ajutorul altor state, noi trebuie să rezolvăm problema de sine stătător”, a menționat Albu.
În context, fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, a declarat că situația din stânga Nistrului nu este doar o criză energetică, ci și o criză umanitară, agravată de * un impact asupra economiei naționale care va avea repercusiuni asupra fiecărui moldovean în parte, impact care abia urmează să fie evaluat”*.
Amintim că Gazprom a sistat livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană începând cu 1 ianuarie. Decizia a generat deconectări masive de la gaze, apă caldă și energie termică, în majoritatea localităților, inclusiv din Zona de Securitate, și deconectări în evantai ale luminii. După mai multe săptămâni în care a respins categoric propunerile Chișinăului de ajutor și asistență, pretinsa administrație de la Tiraspol a făcut un pas înapoi și a declarat că este gata să achiziționeze gaze naturale prin intermediul companiei Moldovagaz. Așa-zisul lider transnistrean, Vadim Krasnoselski, a recunoscut că este singura soluție fiabilă pentru a asigura cu lumină, căldură și gaze în locuințele oamenilor și infrastructura socială.