Între strămutare forțată și criză energetică: Cum (nu) sunt respectate drepturile cetățenilor din regiunea transnistreană
În Republica Moldova, fenomenul strămutării interne, adesea ignorat, se află din nou în centrul atenției, mai ales în contextul crizei energetice grave din regiunea transnistreană. Aceste persoane, forțate să fugă din cauza abuzurilor și amenințărilor, nu beneficiază de protecție adecvată din partea statului, menționează avocatul Vadim Vieru într-un articol de opinie publicat de Promo-LEX.
Autorul articolului constată că în prezent nu există o legislație clară pentru protecția cetățenilor din stânga Nistrului, iar accesul lor la adăposturi sau servicii esențiale este limitat. Această situație este agravată de criza energetică, care afectează în special persoanele vulnerabile, inclusiv strămutatele.
În plus, spune avocatul Vadim Vieru, multe dintre aceste persoane se confruntă cu dificultăți și la nivel practic, cum ar fi lipsa unor locuri de cazare legale, condiții de trai improprii și absența unor soluții instituționale rapide în caz de urgență.
În fața acestor provocări, autoritățile trebuie să adopte rapid o legislație privind persoanele strămutate intern, să creeze un mecanism de coordonare eficient între stat și ONG-uri și să asigure accesul acestora la adăposturi și resurse energetice. Totodată, potrivit autorului articolului, persoanele strămutate intern din regiunea transnistreană au nevoie de un sprijin suplimentar, în contextul crizei energetice.
Pentru a soluționa această criză, sunt esențiale acțiuni rapide și solidaritatea, iar implicarea partenerilor internaționali poate contribui semnificativ la redresarea situației. Vadim Vieru este de părere că „acum este momentul” ca autoritățile să-și asume responsabilitatea de a proteja aceste persoane, oferindu-le mai multă siguranță.
Autorul articolului propune să fie elaborată și adoptată rapid legea privind persoanele strămutate intern (PSI). Aceasta trebuie să includă: o definiție clară a PSI; dreptul expres la adăpost și servicii de sprijin; instituirea unei structuri naționale responsabile; finanțare din partea statului pentru centre de plasament adaptate; proceduri flexibile care să permită intervenție de urgență.
Vadim Vieru mai propune, între altele, crearea unui mecanism unic de coordonare. În contextul crizei energetice, spune avocatul, este vital să existe o „celulă de criză” la care să participe reprezentanți din cadrul ministerelor, ai societății civile, ai partenerilor internaționali.
Un alt aspect important ar fi protecția suplimentară în contextul crizei energetice. Autorul articolului atrage atenția că PSI necesită prioritate la compensațiile pentru încălzire, la transportul și distribuirea lemnelor de foc în zonele rurale și la orice măsură temporară de economisire a energiei.
„Nimeni nu ar trebui să înghețe în plină iarnă și, mai ales, nimeni nu ar trebui să simtă că statul îl abandonează după ce și-a pierdut deja locuința”, subliniază avocatul Vadim Vieru de la Promo-LEX.
CIREȘTE ȘI: EXPLICĂM cum (nu) sunt protejate persoanele strămutate intern