Criza energetică și provocările comune, discutate de Maia Sandu cu Volodimir Zelenski
Situația regională, criza energetică, provocările comune și integrarea europeană - despre aceasta au discutat la Kiev șefa statului, Maia Sandu, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Președintele ucrainean a subliniat că este gata să ofere țării noastre cărbune la un preț mai mic pentru a produce energie electrică. Aceștia au semnat și o declarație comună în care sunt specificate principalele aspecte ale cooperării dintre cele două state.
„Astăzi, la Kiev, alături de președintele Volodimir Zelenski, am reafirmat sprijinul puternic al Republicii Moldova pentru Ucraina. Curajul poporului ucrainean apără nu doar libertatea lor, ci și liniștea noastră. Am vorbit despre provocările comune și despre cum Rusia încearcă să ne șantajeze cu energia. Împreună cu Ucraina suntem mai puternici și pregătiți cu soluții ca să ne protejăm cetățenii, inclusiv pe cei din regiunea transnistreană, și să asigurăm lumină și căldură în casa fiecăruia”, a menționat Maia Sandu.
La rândul său, președintele ucrainean a specificat că „situația în Republica Moldova este instabilă”, referindu-se la situația energetică.
„Sunt bucuros să o întâmpin astăzi la Kiev pe Maia Sandu – un adevărat prieten al Ucrainei. Am avut o discuție concretă despre situația din regiunea noastră. Situația serioasă a vecinilor noștri este instabilă și doar împreună putem rectifica această situație. În special în domeniul energetic și în numeroasele probleme sociale care sunt folosite de inamicul nostru comun împotriva intereselor nu doar ale Moldovei, ci ale întregii noastre regiuni. Absența crizelor în R. Moldova este, de asemenea, parte a siguranței noastre. Trebuie să lucrăm împreună, să ne sprijinim unii pe alții și să găsim soluții comune care să poată ajuta oamenii”, a precizat Volodimir Zelenski.
În cadrul unei conferințe de presă, liderul de la Kiev a declarat că Ucraina este gata să livreze cărbune în regiunea transnistreană la un preț redus sau chiar gratuit și să trimită specialiști la Centrala de la Cuciurgan, pentru a crește producția de energie electrică, de care vor beneficia atât Republica Moldova, cât și Ucraina.
„Dacă oamenii noștri vor intra acolo, centrala va fi capabilă să producă cu siguranță 2 gigawați. Adică de 10 ori mai mult decât se produce acum pentru malul stâng. Dacă le oferim cărbune la preț redus sau chiar gratuit, putem obține în schimb energie electrică. Este corect: noi oferim cărbune, ei primesc energie electrică pentru ei și pentru întreaga Moldovă, iar noi obținem energie electrică pentru noi, pentru că trebuie să importăm și nu ne ajunge, nu? Iar noi oferim curent suplimentar Moldovei. Cred că dacă te gândești la oameni, este o schemă foarte clară”, a declarat Volodimir Zelenski.
La rândul ei, Maia Sandu a declarat că această asistență este foarte importantă pentru oamenii din regiunea transnistreană, însă așa-zisa administrație de acolo trebuie să accepte acest ajutor. Președinta a mai spus că R. Moldova și Ucraina vor lucra împreună, alături de Uniunea Europeană, pentru a proteja cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului de șantajul Rusiei:
„Oamenii de acolo au mare nevoie de această asistență, deja suferă pentru că nu au încălzire, nu au electricitate. Dar acum trebuie ca regimul de la Tiraspol să accepte această asistență, acest ajutor și să se asigure că oamenii primesc încălzire și electricitate cât mai curând posibil. Așa că ajutorul a fost oferit, suntem foarte recunoscători pentru gestul prietenilor ucraineni, dar trebuie să ajungem la livrarea cărbunelui și pentru asta Tiraspolul trebuie să îl accepte”.
Precizăm că, conform declarației semnate astăzi, cei doi omologi au convenit, între altele, să intensifice colaborarea în inițiative care vor consolida parteneriatul dintre Republica Moldova și Ucraina. Într-un document comun, aceștia au condamnat cu fermitate întreruperea deliberată a livrărilor de gaz de către Federația Rusă în regiunea transnistreană și s-au angajat prin pași comuni să consolideze securitatea energetică și să diversifice sursele de energie. În document se mai solicită retragerea trupelor rusești din toate teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, dar și cele staționate de peste trei decenii în regiunea transnistreană. Cei doi lideri s-au angajat să consolideze cooperarea pentru a contracara amenințările hibride și dezinformarea, au reiterat obiectivul strategic comun - aderarea la UE și au reafirmat sprijinul pentru Formula Păcii care va pune capăt războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
În cadrul vizitei, președinta Sandu s-a întâlnit și cu premierul Denys Shmyhal și cu speakerul Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk, pentru a discuta despre consolidarea cooperării în mai multe domenii și măsurile pentru menținerea stabilității regionale.