Serebrian, despre aprovizionarea cu resurse energetice a regiunii transnistrene: „Situația poate deveni catastrofală, dacă nu se identifică o soluție”
Chișinăul, împreună cu Tiraspolul, trebuie să identifice timp de o săptămână o soluție pentru aprovizionarea cu resurse energetice a regiunii transnistrene. În caz contrar, acolo se va produce o situație catastrofală. Declarația a fost făcută de către vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, în cadrul emisiunii „Scaner”.
„Sarcina noastră, a Chișinăului, este ca, împreună cu partenerii noștri, să găsim cât mai repede o soluție. Pentru că încă o săptămână și acolo se va termina gazul, iar peste câteva săptămâni nu va mai fi nici cărbune. Cărbunele va fi suficient pentru circa 10-15 zile de producere a energiei electrice. Iar după aceasta situația nu va fi una critică, ci de criză sau chiar catastrofală”, a declarat Serebrian.
Vicepremierul a menționat că, în prezent, au loc discuții la nivelul companiilor energetice implicate în asigurarea cu curent și gaze, dar nu pe platforma de reintegrare. El a reamintit că autoritățile de la Chișinău au propus desfășurarea reuniunii în format 1+1, însă Tiraspolul a respins oferta. Mai mult, Tiraspolul tirajează o retorică insistentă care se axează pe volumele de gaze, inexistente deocamdată, pe care Moldova nu ar vrea să le transporte spre malul stâng al Nistrului.
„Ceea ce spune Krasnoselski - că Moldova trebuie să permită tranzitul gazului. În primul rând, noi încă nu am văzut acest gaz. Noi vorbim despre niște gaze virtuale, care sunt pe undeva și cândva vor ajunge la frontiera moldovenească. Unde este acest gaz? În România, în Ucraina, în Bulgaria? Nu există o certitudine pentru că și alții trebuie să-și dea permisiunea de a-l transporta”, a afirmat vicepremierul.
O soluție pe termen scurt a crizei energetice din stânga Nistrului este utilizarea cărbunelui din Ucraina. Însă Tiraspolul deocamdată nu a oferit un răspuns la oferta Kievului de a livra cărbune mai ieftin sau chiar gratuit. Pe termen lung, totuși, este necesar să fie identificate surse de aprovizionare cu gaze, a mai spus Serebrian.
Menționăm că, ieri, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat, la o conferință de presă comună cu șefa statului, Maia Sandu, că țara sa este pregătită să livreze „la un preț mic sau chiar gratuit” volumele necesare de cărbune la Centrala de la Cuciurgan pentru a pune capăt crizei energetice provocate de Rusia în regiunea transnistreană, dar și pe malul drept al Nistrului.
Amintim că Gazprom a sistat livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană începând cu 1 ianuarie. Decizia a generat deconectări masive de la gaze, apă caldă și energie termică, în majoritatea localităților, inclusiv din Zona de Securitate, și deconectări în evantai ale luminii.
După mai multe săptămâni în care a respins categoric propunerile Chișinăului de ajutor și asistență, pretinsa administrație de la Tiraspol a făcut un pas înapoi și a declarat că este gata să achiziționeze gaze naturale prin intermediul companiei Moldovagaz. Așa-zisul lider transnistrean, Vadim Krasnoselski, a recunoscut că este singura soluție fiabilă pentru a asigura cu lumină, căldură și gaze locuințele oamenilor și infrastructura socială.