Politic

Maia Sandu: Planul Rusiei pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști din afara țării

Planul Rusiei pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști, care să întreprindă atacuri asupra edificiilor statului și luare de ostatici, scopul final acestor acțiuni fiind înlăturarea actualei puteri proeuropene de la Chișinău, a declarat, luni, președintele Maia Sandu în cadrul unui briefing.

Șefa statului a menționat că planurile Rusiei de destabilizare și subminare a statului au existat din toamna anului trecut, dar acestea nu și-au atins scopurile. Dacă în toamnă accentul s-a pus pe criza energetică, la această etapă se presupun acțiuni violente, mascate sub proteste, pentru schimbarea puterii la Chișinău, a declarat Maia Sandu.

„În ultimele zile au apărut în spațiul public mai multe discuții despre securitatea țării noastre. Declarațiile președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova au fost confirmate de instituțiile noastre. Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situației și subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul datorită intervențiilor prompte ale instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice. În perioada octombrie-decembrie trecut, Poliția și SIS au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și au oprit tentativele de violență”, a spus Maia Sandu.

Potrivit președintelui țării, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării, cum ar fi cetățeni din Federația Rusă, Belarus, Serbia și Muntenegru.

„Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor dinafara țării pentru acțiunile cu caracter violent”, a declarat șefa statului.

Totodată, forțele ruse contează în interiorul țării pe formațiunea Șor și derivatele ei, veterani și persoane cunoscute cu legături cu Plahotniuc pentru schimbarea puterii.

Scopul acestor acțiuni este schimbarea ordinii constituționale și înlocuirea actualei puteri proeuropene cu una ce ar servi intereselor Federației Ruse în războiul purtat de aceasta în Ucraina.

În aceste context, Maia Sandu a cerut instituțiilor statului să dea dovadă de vigilență, iar Parlamentului – să adopte legile ce le vor oferi SIS și Procuraturii instrumentele necesare în combaterea amenințărilor la securitatea țării.

„Pentru a preveni acest scenariu, cer tuturor instituțiilor statului să dea dovadă de vigilenta maximă. Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte în cel mai scurt timp proiectele de lege care vor oferi SIS și Procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării. Toți cei care participă în aceste acțiuni îndreptate împotriva statului Republica Moldova, elemente externe, membri ai partidelor politice și grupărilor criminale și toți cei care îi protejează pe aceștia trebuie să fie trași la răspundere”, a declarat Maia Sandu.

Președintele a declarat că încercările Rusiei de a aduce violența în Republica Moldova nu vor reuși și a îndemnat oamenii la calm.

„Încercările Kremlinului de a aduce violența în țara noastră nu vor reuși. Să păstrăm calmul, să credem în Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult