Un plan pentru reintegrarea Republicii Moldova, pe masa autorităților. Igor Grosu: „Costurile sunt mari”
Un plan de reintegrare a Republicii Moldova este în atenția autorităților, însă implementarea acestuia presupune îndeplinirea unor condiții stricte și mobilizarea unor resurse financiare semnificative, pe care țara nu le poate acoperi. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Potrivit lui Igor Grosu, pentru ca proiectul să fie pus în aplicare, este esențială schimbarea actualei misiuni de pacificare din stânga Nistrului cu una civilă, sub egida ONU sau UE.
„Să fie o misiune civilă, nu militară, pentru că nu și-a demonstrat eficiența în a apropia cele două maluri. A doua parte sunt costurile care sunt mari, dar nu am să dau cifre, suntem și noi în proces de identificare a acestor resurse, noi, de unii singuri, nu ni le putem asuma, mă refer la resursele bugetare ale Republicii Moldova, dar există înțelegere și deschidere din partea partenerilor externi de dezvoltare, în primul rând, înțelegere pentru că e nevoie de un efort financiar ca să putem amortiza acele costuri și unul din aceste costuri este cel energetic. Tot ce înseamnă malul stâng timp de 30 de ani a devenit un organism dependent de resursa pe gratis, ceea ce nu poate fi la nesfârșit. Să aștepți sau să construiești un scenariu de reintegrare pe premisa că nu se ajustează politicile de prețuri pe malul stâng este o utopie”, a afirmat Grosu.
Întrebat dacă acest plan va fi implementat până la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, șeful Legislativului a afirmat că aderarea la UE și reintegrarea sunt două procese care trebuie tratate separat.
„Sunt două vehicule care merg cu vitezele lor. În procesul de integrare la UE noi trebuie să ne mișcăm și vehiculul are o viteză mult mai bună și trebuie să se miște foarte repede și să fie o motivare și pentru malul stâng. Acest plan de reintegrare rămâne valabil și după aderarea la UE”, a precizat Grosu.
Menționăm că autoritățile de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că reintegrarea Republicii Moldova poate avea loc exclusiv prin dialog diplomatic. Anterior, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat într-un interviu pentru Radio Moldova că reintegrarea socială și economică a regiunii transnistrene a cunoscut o accelerare semnificativă în ultimii doi ani, însă sunt necesare eforturi suplimentare pentru a atinge obiectivele stabilite.