Europarlamentar: Aderarea la UE este reală în zece ani, dacă moldovenii aleg forțe proeuropene
Primele defalcări din pachetul de creștere economică de 1,8 miliarde de euro oferit de Uniunea Europeană (UE) pentru Republica Moldova vor avea loc în câteva luni, după care vor urma și fondurile de preaderare, dar acestea vor fi condiționate de reforme. Constatarea aparține eurodeputatului român Siegfried Mureșan și a fost făcută într-un interviu exclusiv realizat pentru Moldova 1, la Bruxelles, de jurnalistul Dan Alexe.

„Guvernul Republicii Moldova trebuie să prezinte Comisiei Europene un plan de creștere economică. Mă aștept ca proiectele să fie proiecte de infrastructură, de interconectare energetică între Republica Moldova și România, pentru gaz și electricitate. Să fie niște poduri peste Prut care să lege Republica Moldova de România și Uniunea Europeană; acelea vor fi specificate. Mă aștept să fie construite două spitale, unul mai la nord, unul mai la sud. În total, 1,8 miliarde de euro pe trei ani de zile.”
Europarlamentarul susține că fiecare stat devine membru în momentul în care îndeplinește condițiile impuse și nu ar exista rezerve din punct de vedere financiar că „UE nu ar putea plăti factura de aderare a Republicii Moldova”. Totul depinde de „cum vor arăta politicile Uniunii Europene la acel moment și ce se va negocia exact în tratatul de aderare la Uniunea Europeană”.
„Republica Moldova nu ar fi primit statutul de țară candidată dacă nu și-ar fi îndeplinit angajamentele și dacă nu ar fi început procesul de reformare. (...) Cred că Republica Moldova, fiind un stat mai mic, poate adera înaintea Ucrainei, dacă ritmul reformelor în următorii ani va continua, așa cum le-am văzut în timpul guvernului proeuropean de până acum. Dacă la alegerile parlamentare din toamnă oamenii vor da câștig de cauză forțelor proeuropene, cred că reformele vor merge rapid și Republica Moldova poate adera evident mai rapid la Uniunea Europeană, decât dacă am avea un guvern antieuropean care s-ar preface că îndeplinește lucruri agreate cu Uniunea Europeană”, a conchis Mureșan.
Ce subiecte a mai abordat eurodeputatul român Siegfried Mureșan în interviul cu Dan Alexe:
Criza energetică: cine sprijină Republica Moldova?;
Ajutorul UE pentru Republica Moldova și pachetul de sprijin de 250 de milioane de euro;
Extinderea Uniunii Europene până în anul 2034;e;
Cum și pentru ce perioadă se formează bugetul Uniunii Europen
Care sunt proiectele europene prioritare pentru finanțare.
